Наложените от Русия ограничения върху износа на украинско зърно може

...
Наложените от Русия ограничения върху износа на украинско зърно може
Коментари Харесай

Вашингтон: Руската продоволствена блокада може да е спомогнала за безредиците в Шри Ланка


Наложените от Русия ограничавания върху износа на украинско зърно може да са съдействали за безредиците в Шри Ланка. Така счита държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който изрази опасения те да не отключат нови рецесии, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Виждаме на всички места резултата от съветската експанзия. Тя може да е съдействала за обстановката в Шри Ланка. Загрижени сме за последствията в целия свят ", съобщи Блинкън на конференция в Банкок.

Подновявайки нееднократно още един от него апел, Блинкън прикани Русия да разреши близо 20 милиона тона зърно да бъдат извозени от Украйна, където Москва нахлу през февруари.

" Установяваме, че в целия свят нараства продоволствена неустановеност, която бе значително изострена от съветската експанзия против Украйна ", съобщи той.

Блинкън добави, че има отражение и в Тайланд, където цените на торовете " са скочили " поради блокадата.

" Това е значимо, изключително в една динамична селскостопанска страна като Тайланд, тъй като при липса на торове, както знаем, добивите ще намалеят идната година и цените може да се вдигнат ", увери той.

Шри Ланка е обхваната от бурни безредици, провокирани от мощен дефицит на храни, медикаменти и горива.

Президентът Готабая Раджапакса даде обещание през вчерашния ден да подаде оставка, откакто стачкуващи нахлуха в неговата резиденция.

Русия съобщи, че ще позволи украинските кораби, натоварени със зърно, да заминат, в случай че украинската войска разминира пристанищата, само че Киев отхвърли от боязън за сигурността на черноморското си крайбрежие.

Днес Блинкън е в Тайланд, най-отдавнашния съдружник на Съединени американски щати от района, след среща с сътрудници от Г-20 на индонезийския остров Бали.

Утре първият американски посланик ще замине за Япония, с цел да сервира персонално съболезнования поради убийството на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе в петък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР