Наличието на стотици милиони потребители е безсмислено, ако не можеш

...
Наличието на стотици милиони потребители е безсмислено, ако не можеш
Коментари Харесай

Идва ли краят на играта за LinkedIn?

Наличието на стотици милиони консуматори е безсмислено, в случай че не можеш дейно да ги превърнеш в доходи и облага. Всъщност става дума за голяма цена за поддържане…

LinkedIn би трябвало да даде заричане за облага, или да престане да съществува, съгласно анализатори
(снимка: CCO Public Domain)

Близо три години, откакто закупи LinkedIn, Microsoft към момента не е показала своята велика визия за обществената мрежа. И може въобще да не го направи. Може би е пристигнал краят на играта за прословутата обществена мрежа, станала известна у нас като „ мрежа на експертите ” .

Първият въпрос, който буди неразбиране, е по какъв начин сходна компания съумя да се продаде за 27 милиарда $ – с 50% награда над последната си търгувана цена на акциите?! Може би става дума за доста малоумен покупател? Не, Microsoft към този момент беше под управлението на Сатя Надела като изпълнителен шеф. Надела е обсъждан като рационален началник, който съумя да „ поправи ” грешката на Стив Балмър да купи за 7,9 милиарда $ Nokia през септември 2013 година (парите бяха съвсем отписани от Microsoft през юли 2015 г.)

Кой завоюва от договорката

Но белким Надела е направил същата неточност с LinkedIn? Ако е по този начин, поради сумата, това ще бъде с 3,4 пъти по-голяма грешка… Единственият явен победител в цялата договорка към този момент наподобява Рейд Хофман – създателят и ръководител на LinkedIn, отбелязва medium.com. Когато през юни 2016 година LinkedIn разгласи договорката за придобиване от страна на Microsoft, цената на компанията се повиши с близо 50%, откакто беше претърпяла огромен срив. В последна сметка положението на Хофман се „ възвърне ” и доближи 800 милиона щатски $. Хубава договорка за него, нали?

Но какво ще прави Microsoft с добитата обществена мрежа? Наличието на стотици милиони консуматори е безсмислено, в случай че не можеш дейно да ги превърнеш в доходи и облага. Всъщност става дума за голяма цена за поддържането на платформата, поради разрастването й. Но това не е всичко.

Липсва синхронизация сред приложенията

LinkedIn имаше – и към момента има – голям брой приложения с разнообразни марки: за търсене на работа, за учене, за набиране на фрагменти, за търговия и други Идеята вероятно не е неприятна – когато имаш база от консуматори, може да им продаваш спомагателни услуги; само че защо са ти толкоз доста приложения, в случай че не можеш да ги управляваш?

Лоша интеграция и едва мащабиране бележат тази многообразност – LinkedIn закупи доста компании за въвеждане на другите услуги, само че не се оправи с това да ги накара да работят синхронизирано. Един от образците е придобиването за 1,5 милиарда $ на Lynda.com, онлайн снабдител на видео образование. Звучеше доста добре на доктрина, само че през първото тримесечие на 2016 година стана ясно, че „ консолидираното и мащабирането на Lynda ще изисква по-големи вложения, в сравнение с се очакваше по-рано ”.

Рекламите са скъпи и сложни за потребителите. Натали Халими, маркетолог с 10-годишен опит, написа за рекламите на LinkedIn още през юли 2014 година, че имат „ висок CPC, неприятно табло за ръководство, неприятни разбори ” и заключава, че „ LinkedIn би трябвало да преоцени тактиката си за ценообразуване, с цел да обезпечи по-добра възвръщаемост на вложенията за рекламодателите ”. Повечето хора, които са се пробвали да популяризират, са съгласни с Халими.

Загубите не престават

В последна сметка, като се имат поради всички тези неудачи, какво следва за Microsoft и нейното решение да придобие LinkedIn с 50% награда? Придобиването беше приключено през декември 2016 година, преди съвсем три години. Няма ли нещо да се промени? Има такива изгледи и те произтичат от обстоятелството, че наближава времето управлението на Microsoft да разпредели управническите награди.

LinkedIn продължава да работи на загуба. За финансовата 2017 година компанията е донесла $2,3 милиарда доходи на Microsoft, само че след налози и амортизации в последна сметка Microsoft записа оперативна загуба от $924 млн. за LinkedIn. През финансовата 2018 обстановката бе сходна – приходите на LinkedIn съвсем се удвоиха до $5,3 милиарда, само че след амортизации и налози Microsoft записа оперативна загуба от $987 млн. По-лошото е, че прогнозите са загубите да продължат.

Наближава „ краят на играта ”

През октомври 2018 година стана ясно, че активността на LinkedIn ще бъде един от шестте фактора, които ще бъдат употребявани за установяване какъв брой акции за успеваемост ще получават Надела и четирима други топ мениджъри на Microsoft. Този тип акции съставляват една трета от възнаграждението на Надела за финансовата 2018 година Анализът, който следва, ще е за 3-годишен интервал, а изплащането ще стане факт през 2020 година

С други думи, даже да оставим настрани куп други детайлности към метода, по който се образуват заплатите и бонусите на ръководителите, свързани с LinkedIn, това значи, че идва „ краят на играта ” – или LinkedIn би трябвало да даде съществено заричане за облага, или да престане да съществува – а може би даже ще коства много на самия Надела.

Натискът е голям и за Надела, и за целия му екип. 2020 година наближава непреклонно и може да бъде или момент на триумф, или момент на мъчителна загуба. Да забележим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР