Наличието на чума сред дребните преживни животни бе установено първо

...
Наличието на чума сред дребните преживни животни бе установено първо
Коментари Харесай

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Наличието на чума измежду дребните преживни животни бе открито първо в село Воден на 23 юни, тя бе доказана от френска лаборатория, референтна лаборатория на Европейския съюз. Абсолютно всички подхванати ограничения са вследствие от лабораторно доказан резултат. Заповедта за предприемане на ограничения за очистване на огнището е от идващия ден след потвърждаването на резултата. Това заяви доктор Александра Митева, шеф Отдел „Хуманно отношение към животните“ в Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), по.

„Абсолютно всяко едно огнище, което сме установили, е въз основа на позитивни лабораторни резултати“, безапелационна бе доктор Митева.

„За страдание и животните на баба Дора подлежат на заличаване, само че тя ще получи своето обезщетение. Тя е извънредно съзнателен животновъд, а това скупчване на хора не мога да коментирам“, сподели във връзка митингите в село Шарково доктор Митева.

На въпрос на водещата Мая Костадинова за какво не са били имунизирани животните в прилежащи региони, Александра Митева разясни: „Това е изключително рисково заболяване, предварителна защита посредством имунизация при зародило огнище няма, има живи ваксини, които се ползват в други интервали, и които постановат ограничаващи ограничения най-малко 2 години.

Искам да допълня, че имунизацията против чума е обект на авансово позволение и утвърждение от Европейската комисия – не може някой свободно да получи ваксина и да стартира да ваксинира“, разясни доктор Митева.

По мотив идващите в България през днешния ден представители от Европейската комисия тя добави, че „това нещо няма да е обект на визитата им, то занапред ще се дискутира, само че не и на този стадий. Европейската комисия идва в България с цел да види какво сме създали до този миг и какво считаме да създадем. От момента на първото огнище ги държим в течение за всяка една мярка до този миг. Те ще дойдат на място да открият какво се случва“, сподели доктор Митева.

Тя опроверга изказванията, че БАБХ прекомерно късно е уведомила за зародилия проблем. „На 23 юни бе доказано първото огнище и малко по-късно БАБХ свика конференция. През цялото време на страницата на БАБХ имахме информация какъв брой рисково е болестта – това стана в хода на събитията, в границите на няколко дни“, акцентира доктор Александра Митева.

По думите й броят на животните, които са огнищата със болест, е към 4000. „За всички животни стопаните ще бъдат обезщетени съответно, дано да не се безпокоят“, увери тя, като добави, че в Министерството на земеделието е помислено и по въпроса за пропуснати изгоди от стопаните.

Д-р Митева не се зае да уточни прецизен интервал от време, след който стопаните ще могат още веднъж да отглеждат животни. „Следващият миг, в който те ще могат да гледат животни, ще разясняваме след ситуацията в страната, чакаме резултати от проби и стопаните ще могат да си възстановят стопанствата след очистване на огнището, стерилизация и най-малко инкубационен интервал – най-малко 21 дни, само че не желая да бъда дефинитивна в този период, тъй като занапред следва да забележим каква ще е ситуацията“, акцентира доктор Митева.

„В момента най-рисковите региони са тези в области Ямбол и Бургас, там са екипите ни с клинични прочи, в цялата страна регионалните дирекции са в подготвеност, засилен е контролът и наблюдението върху животните“, сподели доктор Митева.

Не бих споделила, че здрави животни са убивани. В обитаемото място в така наречен епизодични единици всички заболели животни би трябвало да се унищожат – това е мярката, която т рябва да се съблюдава и приложи в тази рискова конюнктура.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР