Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата

...
Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Налагането на таван на цената на газа обръща икономическата логика

" Налагането на таван на цените на природния газ предизвиква използването му в миг, когато е липсващ в целия свят, освен в Европейски Съюз, и това обръща икономическата логичност с главата надолу. "

Това съобщи през днешния ден пред БНР енергийният специалист Калоян Стайков. Той разяснява актуаната тематика с доставките на газ освен у нас, само че и на целия континент. 

Припомняме, че Европейската комисия изиска слагане на таван на цената на съветския газ, само че решението към момента не е признато, а то има и своите естествени съперници в Европейски Съюз. Българската позиция към момента не е ясна, както не е явен и самият механизъм, по който подобен предел може да бъде натрапен. 

Експертът споделя още, че явно Европейски Съюз резервира наклонността прекомерно дълго да разисква разнообразни оферти, да отсрочва тяхното решение във времето, което понижава успеваемостта им и резервира висока неустановеност на пазарите.

" Делът на съветския газ във вноса на Европейски Съюз е към 10%. Налагане на таван на цената единствено за един снабдител също поражда проблем - ЕС да се окаже и без този газ ", означи Стайков.

И добавя, че в случай че страните в блока са подготвени на такава жертва, просто могат да кажат, че не разрешават вноса и че престават да играят " сходни дребни номера ". 

Освен това - таванът е нож с две остриета, споделя специалистът, тъй като другите снабдители, отвън РУсия, биха си задали въпроса - по кое време и за тях ще се наложат сходни ограничения. 

Стайков е безапелационен, че таван на цените в Европа ще докара до пренасочване на доставките към други райони, където търсенето също е огромно.

" Като стартира да постанова тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. (…) Въпросът е за какво някой снабдител би доставял на Европа при по-ниски цени, т.е. при таван на цените, в случай, че може да го продаде някъде другаде на по-високи? "

Що се отнася до високите цени, Стайков разяснява, че при всички положения би трябвало да се откри вид за подкрепяне на семействата и фирмите. 

" Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вид, тъй като значи тотално нарушение на пазарни правила. Мерките не би трябвало да са национални, тъй като това изкривява пазарните взаимоотношения. И второто значимо нещо - трябва да се дават помощи на тези, които действително имат потребност от тях, а не помощи на похлупак, на всички поравно ", означи още специалистът. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР