Налагането на минимален световен корпоративен данък в размер на 15%

...
Налагането на минимален световен корпоративен данък в размер на 15%
Коментари Харесай

Новият световен корпоративен данък е все по-близо

Налагането на най-малък международен корпоративен налог в размер на 15% е с една стъпка по-близо. Ирландия даде единодушие за присъединение към съглашението за налагане на най-малък международен корпоративен налог - нещо, което се смяташе за мъчно постижимо от мнозина, предава CNBC.

Страните от Г-7 и Г-20 реализираха съглашение през лятото за сливане на сили в посока секване на практиките за отбягване на налози по света. Планът предвижа задължаване на мултинационалните корпорации да заплащат налозите си в страната, в която оперират, а не там където са позиционирали централите си. Минималната ставка е избрана да бъде в размер на 15%.

Корпоративният налог в Ирландия възлиза на 12.5%, което се смята за много ниско равнище. В България този налог е 10%, което също слага страната ни измежду тези с най-ниски данъчни ставки в света. От своя страна, Ирландия съумя да притегли огромни интернационалните корпорации точно заради удобния си данъчен режим, заради което се смяташе, че страната няма да отстъпи и да даде зелена светлина за повдигане на ставката.

През годините, управляващите в страната използваха аргумента, че ниският налог е инструмент за привличане на вложения, изключително когато приказваме за дребна стопанска система. Реторика, която се ползваше постоянно и в България.

Кабинетът на страната обаче е решил да се причисли към световния проект, като за задачата ще предприеме стъпки за повдигане на корпоративния налог от актуалните 12.5% до 15% за компании с оборот надхвърлящ 750 млн. евро, предава RTE. Малко по-късно новината бе доказана от министъра на финансите Паскал Донъхи.

„ Отно присъединението си, би трябвало да си спомним, че има 140 страни в този развой и доста ще би трябвало да вършат взаимни отстъпки ”, споделя той пред RTE.

Ирландското министерство на финансите пресмята, че присъединението към световната договорка може да понижи данъчните доходи на страната с 2 милиарда евро годишно. Според изследване на изданието The Irish Times, болшинството от интервюираните жители считат, че страната не трябва да подвига налозите за бизнеса.

Първоначалното предложение предвиждаше световният корпоративен налог да бъде „ минимум 15% ”,, което допуска, че към този момент няма да има напън за по-високи ставки. Освен това на Ирландия са дадени гаранции, че ще може да задържи ниските си данъчни ставки за по-малки бизнеси.
Компромис
Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията министър на Унгария, разяснява пред CNBC, че в първичните диалози е ставало дума за корпоративен налог в размер на не по-малко от 21%, което е надалеч над сегашния налог за бизнеса в страната – едвам 9%. Настоящото предложение от 15% може да се назова приблизително състояние, излиза наяве от думите му.

Засега Унгария към момента не е одобрила данъчната договорка. По думите на Сиярто, Унгария обмисля да се причисли, само че единствено в случай че й бъде препоръчан 10-годишен временен интервал за въвеждане на новата ставка.

България е една от 130-те страни, които са дали единодушие за налагане на 15% корпоративен налог за компаниите с оборот от над 750 млн. евро, като се случи още през лятото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР