Налаганата изолация за заразените с коронавирус ще бъде намалена от ...

Налаганата изолация за заразените с коронавирус ще бъде намалена от

От четвъртък: 7 дни изолация за заразените с COVID-19, 5 дни карантина за контактните лица -

Налаганата изолираност за инфектираните с ковид ще бъде понижена от 10 на 7 дни, а карантината за контактните им лица от 7 на 5 дни. Няма да бъдат поставяни под карантина контактните лица, които са се ваксинирали (с цялостна имунизация или бустерна доза) или преболедували, преди не повече от три месеца.

Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на опазването на здравето след съвещание на експертния съвет.

По думите на доцент Кунчев тези три ограничения са оправдани, поради седмичния спад на болни и умряли. Решението за понижаване на карантината и изолацията е взето на база практиката в Европейски Съюз и Съединени американски щати и най-вече заради открития лек спад на заболеваемостта от 12% за цялата страна и 24% за София, посочи основният здравен контрольор.

Той изясни, че няма да е належащо показване на негативен тест, така като системата автоматизирано ще смъква от карантина и изолираност съответните лица.

Заповедта на служебния здравен министър ще влезе в мощ от на следващия ден (четвъртък) и ще важи за 7-дневен период. Ако няма смяна в индикаторите и маркираният спад на заболеваемостта продължи, срокът ѝ ще бъде продължен.

Ако продължи този спад, може да обсъдим понижаване и унищожаване на някои от ограниченията. Отстоянието и дезинфекцията е редно да останат, тъй като след COVID-19 ще пристигна грипът, който се предава по безусловно същия метод. Тогава ще приказваме за имунизация на възрастните, спазването на ограниченията и как ще се работи по време на изборите и в учебните заведения, уточни доцент Ангел Кунчев.

Източник: offnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg