Наклонът на 57-метровата кула в Пиза е намалял, съобщава Би

...
Наклонът на 57-метровата кула в Пиза е намалял, съобщава Би
Коментари Харесай

Наклонът на кулата в Пиза е намалял

Наклонът на 57-метровата кула в Пиза е намалял , оповестява Би Би Си.
Експертите, които наблюдават реставрационните работи, означават, че за последните 20 години тя се е " изправила " с 4 сантиметра .

" Като че ли кулата се е подмладила с два века ", разяснява проф. Салваторе Сетис.

" На първо място това има значение за стабилността на камбанарията, а тя надмина упованията ", разяснява проф. Нунцианте Скуеля от университета в Пиза.

Туристите също се вълнуват от измененията в архитектурния монумент, който е един от най-посещаваните в Италия. Някои даже се майтапят, че напъните им да " подпират " кулата дават резултат.

През 1990 година тя беше затворена за първи път от 800 години поради опасения, че може да падне. Тогава отклонението й от вертикала беше 4.5 метра.

Международна комисия отпред с полския специалист професор Михел Ямиолковски работи по стабилизирането на кулата от 1993 до 2001 година В резултат на това наклонът беше понижен с 45 сантиметра. За спасяването на историческата забележителност бяха изхарчени 250 милиона $.

Кулата в Пиза се е наклонила единствено 5 години след започването на градежа й през 1173 година

Пясъчно-глинестият пласт, върху който е издигната, е по-податлив от южната й страна. Отклонението се е появило още преди да бъде построен третият й етаж .

 Сицилианската мафия възнамерявала да взриви кулата в Пиза
Сицилианската мафия възнамерявала да взриви кулата в Пиза

Информацията беше изнесена от някогашен член на мафията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР