Наказателният съдия Иван Бекяров беше определен за изпълняващ функциите председател

...
Наказателният съдия Иван Бекяров беше определен за изпълняващ функциите председател
Коментари Харесай

Съдия Иван Бекяров поема временно ръководството на Районен съд-Пловдив

Наказателният арбитър Иван Бекяров беше избран за изпълняващ функционалностите ръководител на районния съд в Пловдив. Решението беше взето през днешния ден на изключително съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет със 7 гласа „ за “. Против бяха Вероника Имова и Боян Новански.
Прочетете още
До определянето на Бекяров за краткотраен началник се стигна, откакто във вторник Семеен кодекс на Висш съдебен съвет отхвърли да дефинира Иван Калибацев за и.ф., чийто втори мандат изтича през днешния ден. Тогава кадровиците взеха решение да попитат всички съдии в районния съд в Пловдив дали желаят краткотрайно да го оглавят.

Днес ръководителят на Комисията за атестирането и състезанията Драгомир Кояджиков посочи, че 20 магистрати са дали единодушие, в това число и двамата заместници Милена Георгиева и Александър Точевски. На съвещанието на КАК през вчерашния ден е била препоръчана Георгиева, като човек с максимален стаж, само че членовете на комисията не са я подкрепили.

Междувременно във Висш съдебен съвет е било получено писмо от ръководителя на окръжния съд в града Розалия Шейтанова, в което се споделя, че най-подходящ за краткотраен началник е Иван Бекяров, защото е консенсусна персона.

Предвид писмото Кояджиков предложи точно Бекяров да бъде избран за и.ф. ръководител.

Вероника Имова обаче настоя това да бъде Милена Георгиева. „ Ако следва да осъществим нашето кардинално решение от 2018 година, което самите ние сме приели, би трябвало да определим един от двамата заместници по силата на старшинството, принцип, който е залегнал в Закона за правосъдната власт. И това е сътрудника Милена Георгиева, която има над 17 години юридически стаж, 16 от които в правосъдната власт “, сподели Имова.

Според Имова, в случай че Съдийската гилдия пренебрегне заместник-председателите на РС-Пловдив, ще постъпи дискриминационно, което път било съображение Георгиева и Точевски да си търсят правата, тъй като идентичните случаи би трябвало да се вземат решение еднообразно.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче съобщи, че ще поддържа Бекяров, защото при по този начин създалата се обстановка това е най-правилното решение.

„ Няма да поддържа сътрудника Милена Георгиева, без да считам, че това е дискриминационно. Ние сме в догадка на оперативна автономия и би трябвало да преценим кой от всички съдии, дали единодушие, да подкрепим “, съобщи Георги Чолаков.

Олга Керелска също съобщи, че ще гласоподава за Бекяров, като подсети, че в Закон за съдебната власт няма наредба, която да урежда кой да бъде и.ф. ръководител след приключване на мандата на титуляра.

Така със 7 гласа „ за “ колегията дефинира Иван Бекяров за краткотраен началник.

Същевременно Иван Калибацев беше въстановен като редови арбитър в районния съд в Пловдив.

Снимка: " 24 часа "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР