Наказания след скандалния случай с малтретираното 7-годишно дете, живяло в

...
Наказания след скандалния случай с малтретираното 7-годишно дете, живяло в
Коментари Харесай

Наказания за директор и учители заради случая в Крушовица - сигналът не е подаден навреме

Наказания след скандалния случай с измъчваното 7-годишно дете, живяло в селскостопанска сграда във врачанското село Крушовица. Санкционирани са шефът и учители от учебното заведение в селото поради това, че не са подали сигнал в точния момент и по съответния ред. Проверката на общественото министерство и организацията за протекция на детето демонстрира, че учебното заведение не е подало сигнал до способените органи, макар че имало съображение за това.Днес в тяхна отбрана. Директорката на учебното заведение твърди, че не са неглижирали случая
Три акта е издала Агенцията за протекция на детето. Наказани са шефът на учебното заведение, класният началник на момичето и учителят по занималня.

Проверката посочила и пропуски в наложителната документи, която всяка институция, работеща с деца, би трябвало да води във връзка с насилието в учебно заведение. Според протестиращите през днешния ден учителите са глобени незаслужено.

" Да, те не са подали непосредствено по канален ред, само че са взели ограничения. Въпросът е къде са другите институции? ", попита Вихра Цанкова, гражданин на с. Крушовица.

" В случая сметката се търси от учителите, не се търси от други институции, за всичко ли е отговорно учебното заведение? ", добави Габриела Гачовска, представител на учителския профсъюз, ПГ " Васил Левски ".

От общественото министерство обявиха, че сигнали са подавани от бабата на детето. Такива обаче не са подавани от учебното заведение, макар че е имало съображение за това.

Миналата седмица шефът на учебното заведение в Крушовица Дарина Стоянова отхвърли обвиняванията в безучастие. Тя твърди, че казусът не е неглижиран, а е подала сигнал посредством друго лице.

" Макар и посредством друго лице, аз подадох сигнала. Потърсихме гражданин на село Крушовица, който по своята подготвеност ни оказа помощ да подадем сигнала. Ние не сме безотговорни, по този начин както на всички места беше афиширано, не сме неглижирали това което се случва с детето ", сподели тогава Дарина Стоянова, шеф на ОУ " Хр. Ботев ", с. Крушовица.

" Моето момче учи тъкмо с Емили, бяха дружно в детската градина. Виждах детето в какво е положение е - очевидно беше унизено, имаше синини по него. В детската градина безусловно никой не ме отрази, до момента в който нашите учители от учебно заведение " Христо Ботев " взеха ограничения ", споделя Десислава Стоянова, гражданин на с. Крушовица.

Социалните институции са сезирани за казуса в края на ноември, само че не от учебното заведение, а от гражданин на селото, поради съображения, че може да има неприятни последици за образователното заведение от страна на околните на 7-годишното момиче.

Проверка в учлището създали от организацията за протекция на детето.

" Техните костатации са, че е имало учредения и преди този момент те да подадат сигнал към Агенцията за обществено подкрепяне. Имало е голямо терзание, в самото населено място по какъв начин ще реагира самият татко - вторият ѝ татко, пастрокът на детето и това не е феномен, който следим единствено при този случай ", сподели Елка Налбантова, зам.-министър на труда и обществената политика.

" Ако сътрудниците бяха подали писмен отчет, в случай че се потвърди, че детето си е измислило това нещо и безусловно не се е случило, какво се случва с сътрудниците и тоя шеф? Така учителите и шефът ще бъдат още веднъж подведени под отговорност че са подали погрешна информация ", споделя Дилян Невлев - представител на учителския профсъюз, община Мизия.

При визитата си на място заместител общественият министър открива и различен проблем.

" Там, сякаш е скъсана малко връзката сред държавните структури, които са дирекциите за обществено подкрепяне и обществените услуги, които са на послушание на кмета. Ако още при първите сигнали за същото дете, в случай че е била включена обществена услуга, сътрудниците са щели да бъдат доста по-убедителни в своите дейности ", споделя Елка Налбантова, зам.-министър на труда и обществената политика.

В момента детето е настанено при вуйчо си. Посещават го обществени служащи. С него работят постоянно педагогическият консултант и учебният психолог.

Майката на 7-годишното момиче и пастрокът му имат и второ дете. За него към този момент е наложена мярка за протекция за наблюдаване в домашна среда.

Репортери: Цанка Николова, Мирослава Георгиева
Оператори: Светлин Йорданов, Божидар Тончев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР