Находката от древни римски монети в Мездра показва, че тогавашният

...
Находката от древни римски монети в Мездра показва, че тогавашният
Коментари Харесай

Разкриха подробности за находката в Мездра, тогавашният римски град бил като трезор /снимки/

Находката от антични римски монети в Мездра демонстрира, че тогавашният римски град бил доста огромен и богат, оповестиха на конференция през днешния ден шефът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски и инспекторът от министерството на културата Пламен Иванов.
След първична обработка - разчистване и датиране на находката, станало ясно, че откритите моменти са от интервала I-III век, като най-ранната монета е от 54-68-а година на Нерон, която е извънредно рядка емисия.
„ Тези монети не са събирани инцидентно. Те са циркулирали в обращение в интервал от 200 години по времето на римската империя и са били заровени в средата на III-ти век. Сред тях има и монети, сечени на територията на днешна Сирия, което приказва за доста сериозна комерсиална циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обращение и това проличава от положението им. Друга част от тях обаче не са употребявани, а са събрани като сбирка “, изясни Ганецовски.
Тези разкрития от следващата пета находка на територията на Мездра демонстрират, че смисъла на Калето в урбанизираната територия на тогавашния римски град е било доста огромно. Името на обитаемото място към момента не е известно, само че е бил добре развъртян търговски и там са живеели извънредно богати хора.
В момента към момента не може да се дефинира цената на всяка една от монетите. Не е ясно още и по какъв начин ще бъдат обезвъзмездени стопаните на парцела, където е открита находката, тъй като част от нея към момента липсва.
По време на конференцията Ганецовски прикани хората, които са присвоили част от находката, да я предадат, тъй като мястото на тези монети е в музея.
Припомняме, че при започване на септември находката бе открита при изкореняването на плодно дърво в двор на къща на улица „ Александър Стамболийски” № 99 в железничарския град. Гърнето било цялостно със сребърни монети. Оказва се обаче, че малко след намирането на имането някой му е протегнал ръка и в музея е предадена дребна част от находката, която се допуска, че е от към 1000 броя монети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР