Находка, по-ценна от златно съкровище, излезе при разкопките до църквата

...
Находка, по-ценна от златно съкровище, излезе при разкопките до църквата
Коментари Харесай

Откриха надпис на 1700 г., разкриващ тайни за Филипопол

Находка, по-ценна от златно богатство, излезе при разкопките до църквата " Св. Марина " в Пловдив. На дълбочина от близо 4 метра се появи мраморен фундамент за скулптура с античен текст. Той е на 1715 години и разкрива секрети за историята на Филипопол, написа 24 часа.

Археоложката Елена Божинова е на седмото небе от откритието. Каменният блок, върху който са изписани думите на латински и старогръцки, е дело на шефа на провинция Тракия Емилий Александър. Най-видният ни епиграф Николай Шаранков разчете текста. Той гласи: " На нашия стопанин, най-благочестивия Гай Валерий Диоклециан - благополучен, несломим август. Посвещава пресъвършеният Емилий Александър, шеф на провинция Тракия, предан на неговата божественост ".

Надписът се датира 303 година Той е посветителски и е в чест на император Диоклециан, въвел системата на Тетрархията в Римската империя. При нея ръководството е поделено сред двама августи - Диоклециан и Максимилиан, и двама цезари - Галерий и Констанций Хлор, татко на Константин Велики. Още по тематиката четете тук.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР