Находчиви европейци изработват направи-си-сам устройства за намаляване на потреблението на

...
Находчиви европейци изработват направи-си-сам устройства за намаляване на потреблението на
Коментари Харесай

Европейци борят енергийната криза със самоделни джаджи

Находчиви европейци създават направи-си-сам устройства за понижаване на потреблението на електричество и газ за отопление (снимка: CC0 Public Domain)
Следвайте " Гласове " в 

Притиснати от енергийната рецесия, някои европейци разкриха своята досетливост, подтикнала ги да вършат самоделни устройства за ръководство на електроуредите и понижаване на потреблението.
Скрит в таванско помещение в Честър, Англия, един дребен компютър непрекъснато тегли от интернет данни за времето в региона. После ги употребява, с цел да спести пари на притежателя на жилището. Устройството се състои от шепа платки и кабели в дребен пластмасов корпус, обвързвано към газов казан. Когато на открито е топло, той понижава температурата на потока на котела, защото тогава е нужна по-малко сила за отопление на постройката. Това е известно като метеорологична отплата.
„ Работи от към осем месеца и работи съвършено “, споделя Пол Пшиере-Барнфатер, който е основал и конфигурирал устройството. „ Трябваше да направя това още преди години “, споделя той в обява на BBC News.

Има и маркови артикули, които работят по сходен метод. Измерват външната температура на въздуха и надлежно контролират температурата на водата, подавана към радиаторите в дома. Но Пшиере-Барнфатер работи за компания за зареждане на електрически коли и има известно техническо ноу-хау, което му е разрешило да напряко устройството самичък – за няколко лири.
Има и други хора, механически грамотни, които са измислили съоръжения и приложения, с цел да си оказват помощ да понижат сметките за електрическа енергия и отопление. Сега, на фона на внезапно растящите разноски за сила, доста от тях споделят своя опит с вярата, че ще бъдат от изгода за другите.
Проектът на Пшиере-Барнфатер води началото си от предходен опит, когато индивидът прочел по какъв начин понижаването на температурата на комбинирания казан може да усъвършенства неговата успеваемост. „ Когато започнах, мярката евентуално понижи потреблението на газ с към 10% “, споделя изобретателният мъж. После открил, че в доста студени дни усещал по какъв начин би трябвало леко да ускори още веднъж котела. Тогава му хрумнало да направи приспособление, което да прави корекциите автоматизирано.
Устройството поддържа температурата на потока към радиаторите сред 30°C и 50°C, което той намира за задоволително. Подобно поправяне е друго от това да се трансформира заложената температура на термостата. Има значение и какъв е типът на котела, в това число дали е смесен (подгряващ вода и за отопление, и за миене). Освен това не трябва да се не помни, че намаляването на температурата на горещата вода прекалено много може да докара до растежа на бактерии, в това число легионела.
В различен британски град, Мидландс, програмист на име Томас Макгинес е проектирал друго устройство, което употребява датчици за отчитане на температурите на потока на неговия казан. Джаджата изпраща уведомление до приложение за смарт телефон, в случай че противоположният поток се повиши над 55°C. На база данните, които получава, Макгинес може да настрои тънко температурата – ръчно.
„ Моята дребна сензорна система евентуално може да се сглоби за към десетина лири “, споделя той. Чрез Twitter с него се свързали няколко души, които желаят да тестват прототипи на устройството. Тази и други ограничения, като понижаване на потреблението на електрическа енергия от котела и изолираност на дома му, са помогнали на Макгинес да поеме надзор върху разхода на сила. Британецът обаче споделя, че към момента е угрижен за продължаващото повишаване на сметките.
И той, и Пол Пшиере-Барнфатер се усещат късметлии да имат нужните умения, с цел да понижат сметките си за отопление. И двамата са на мнение, че хора с сходни знания и умения биха могли да оказват помощ на другите да се предпазят от покачването на цените на силата. „ Можем да помогнем. Ние сме малко, маниакално малцинство… Чувствам, че има още какво да създадем “, споделя Пшиере-Барнфатер.
По-ефективните отоплителни системи, следени точно посредством датчици и електроника, би трябвало да станат норма, счита Пшиере-Барнфатер. Някои компании не настройват котлите да работят толкоз дейно, колкото биха могли, нито изясняват на хората по какъв начин да употребяват уредите си дейно и да пестят сила, споделя Джо Алсоп, създател на самостоятелната организация за потребителски препоръки The Heating Hub.
Въпреки това, въз основа на запитвания до групата, наподобява, че хората от ден на ден се интересуват от това по какъв начин да усилят оптимално успеваемостта на своите домашни енергийни системи. Говорител на „ Home Assistant “ – софтуерен инструмент за управление на интелигентните домашни технологии – споделя, че е налице растеж на запитванията на тематика конфигуриране на системите за ръководство на силата.
През това време Дан Медхърст, който живее покрай Рединг и дефинира себе си като ИТ експерт, е прикрепил датчик към предната част на своя електромер. Той наблюдава пулсиращия светодиод на измервателния апарат, който разкрива какъв брой сила се употребява. Данните се изпращат безжично до домашния му помощник и Медхърст може да ги ревизира когато и да е на своя смарт телефон или компютър.
По този метод Дан може да забележи пикове в използването и, въз основа на времето, в което са се появили, да дефинира какви уреди са ги предизвикали. Това му помогнало да осъзнае какъв брой доста електричество употребява неговата сушилня.
Най-добрият неотдавнашен образец обаче се оказал тв приемникът. „ Повиших яркостта и контраста доста… Когато го включих в еко режим, потреблението спадна от 100 вата на 50 вата “. Резултатът от по-внимателното наблюдаване и по-внимателното потребление на уредите е довело до повече от 10% спад в сметката му за електричество, пресмята той.
Въпреки че дребни корекции на потреблението на сила в дома няма да отстранен болката от бързо растящите сметки, въпреки всичко има смисъл в това, споделя Абигейл Домби, ръководител на Hydrogen Sussex – орган на енергийната промишленост. „ Това са дребни дейности, които в действителност могат да създадат големи промени “, споделя тя.
 
Източник: 
 
 
 
04 Ное 202223904 Ное 202249102 Ное 202226102 Ное 202216531 Окт 202210228 Окт 20221994КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022117219 Окт 202265521 Окт 2022125324 Sep 20222420
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР