Нахлуването в Украйна щеше да изолира Русия в много по-голяма

...
Нахлуването в Украйна щеше да изолира Русия в много по-голяма
Коментари Харесай

Защо руснаците обичат Турция


Нахлуването в Украйна щеше да изолира Русия в доста по-голяма степен, в случай че не беше Турция. Руски богаташи купуват недвижими парцели в Истанбул и по бреговете, а Турция играе двойна игра.

На руснаците, които бягат от войната в Украйна и, в този момент им е доста мъчно да се открият някъде на Запад, тъй като съветската инвазия в Украйна накара хората на доста места в света да гледат на тях с съмнение. Не по този начин стоят очевидно нещата в Турция, накъдето се насочват редица руснаци - елементарни туристи, експерти от IT-бранша, само че и свръхбогаташи, оповестява „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ в просторен репортаж.

Там те търсят метод да се отърват от западните наказания, наложени на Русия. Турция на процедура играе двойна игра, която обаче ѝ се отплаща: във времена на рекордна инфлация руснаците наливат в турската хазна голямо количество пари.

Руснаците купуват недвижими парцели
Редакцията предлага
В репортажа на НЦЦ става да вземем за пример дума за влиятелния истанбулски квартал Кадъкьой, където се установявали доста руснаци. Високата инфлация от последните години е лимитирала доста опциите на турските жители да си закупят в този квартал. За богатите руснаци обаче цените са очевидно изцяло налични. Още повече, че кварталът има и лично яхтено пристанище, което го прави още по-привлекателно място за преселниците от Русия.

Само през февруари - още преди началото на съветската инвазия в Украйна - руснаци са купили над 500 къщи и жилища в Турция. Това съставлява растеж от 50% по отношение на същия месец на 2021 година, сочат данни от портала за недвижими парцели Sahibinden.com.

Но освен руснаците всеобщо купуват парцели в Истанбул и по турското крайбрежие. Според турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу от началото на войната в Украйна в Турция са пристигнали към 20 хиляди руснаци и над 60 хиляди украинци.

Турция не наложи наказания на Русия

Турция е единствената страна членка на НАТО, която не е наложила наказания на Русия поради войната в Украйна, напомня швейцарското издание. А немският седмичник „ Ди Цайт “ разяснява странните връзки на съдействие и съревнование сред двете страни по този начин: „ Двамата властнически президенти са устроени еднообразно и употребяват национализма като средство за повече власт и агресия. Обединява ги даже това, че и двамата изпитват хипохондричен боязън да не бъдат отровени или да се заразят. Руснаците доставят Турция с природен газ, противовъздушни ракети и строят атомна електроцентрала, а Турция им предлага плажове и промишлена продукция. Но в района на Черно море постоянно пораждат спорове сред тях “.

Турското държавно управление затвори Босфора за съветски и други бойни кораби, само че всички цивилни жители са добре пристигнали в Турция. Една от аргументите за близостта сред Анкара и Москва е зависимостта на турската стопанска система от Москва, твърди НЦЦ., а през предходната година е посрещнала над 4,7 милиона съветски туристи. През тази година Обединението на турските туристически организации Türsab чака даже до 7 милиона съветски туристи. Целта не е непостижима, като се има поради това, че Турция е една от дребното останали туристически дестинации, които не са затворени за съветските жители.

Турция извлича изгоди

Но турското държавно управление се интересува освен от съветските туристи – първокласните яхти на редица съветски милиардери са закотвени в разнообразни турски пристанища. Сред тях са съветските олигарси и създателят на съветския алуминиев тръст „ Русал “. Турция не постъпи като други средиземноморски страни, които конфискуваха значително яхти на съветски олигарси.

И още една причина има за това Турция да е желана дестинация за доста руснаци сега: през 2019 година три турски банки подписаха контракт с съветската система за разплащания „ Мир “ и в този момент запълват празнината, която се отвори, откакто двете водещи западни компании – Виза и Мастеркард – изключиха Русия от системата за интернационалните разплащания поради войната в Украйна.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Загадката с съветските парцели във Финландия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР