Нахлуването в Украйна на руския президент Владимир Путин прикова изцяло

...
Нахлуването в Украйна на руския президент Владимир Путин прикова изцяло
Коментари Харесай

Искат ли руснаците да обкръжат НАТО?

Нахлуването в Украйна на съветския президент Владимир Путин прикова напълно международното внимание. Но в същото време, надалеч от светлината на прожекторите, Путин методично ускорява съветското наличие в Африка и Близкия изток - агресия, която съгласно военни и цивилен специалисти, в случай че не в кратковременен, то в дълготраен проект е опасност за сигурността на Запада.

Стратегията на Путин в Близкия изток и Африка е елементарна и сполучлива: той търси съюзи в областта на сигурността с автократи, превратаджии и други такива хора, с които Съединени американски щати и Европа не желаят да има нищо общо , било то поради кървавите им дейности или поради несъвпадащи стратегически ползи на страните от Запада.

Миналия месец при посещаване в Сирия съветският министър на защитата провежда проява над Средиземно море на съветските нуклеарни бомбардировачи и хиперзвукови ракети, като част от партньорството за сигурност с Дамаск, с помощта на което Кремъл в този момент заплашва да изпрати сирийски бойци в Украйна.

The world is rightly outraged by 's terror bombing of. But why no outrage when Russia did the same in for 7 years? Is it because Ukrainians are white & Christian and the Syrians are brown & Muslim? Inaction over Syria gave Putin the green light for Ukraine
— Peter Tatchell (@PeterTatchell)
В Судан лидерът на хунтата, която взе властта в източноафриканската страна, подписа нов стопански съюз с Кремъл, възраждайки фантазията на Русия за военноморска база в Червено море.

В Мали локалното държавно управление се подреди в листата от над 10 богати на потребни изкопаеми африкански страни, решили да се възползват от услугите на съветски военни наемници, близки до Кремъл, считат американски публични представители.

Особено през последните пет-шест години "Русия доста разшири военната си интензивност и въздействие в чужбина ", съобщи пред Асошиейтед прес пенсионираният американски военачалник Филип Брийдлав.

Putin Says Moscow Ready to Use MidEast Fighters in Ukraine | via
— RealClearDefense (@RCDefense)
"Русия се пробва да се покаже като велика мощ и като първокачествен фактор в интернационалните връзки ", сподели Брийдлав, който от 2013 до 2016 година командваше обединените сили на НАТО в Европа, а в този момент работи във вашингтонския мозъчен концерн Институт за Близкия изток.

Но съгласно специалисти, в случай че в този момент вниманието на Путин е напълно ориентирано към сломяване на ожесточената опозиция, която му оказва доста по-слабата украинска войска, експанзионистичните му цели в Близкия изток и Африка се отсрочват и по тази причина към този момент те съставляват по-скоро дълготрайна, в сравнение с непосредствена опасност за Европа и НАТО .

"Това заплашва НАТО изпод " , сподели Кристина Кауш, експерт по европейска сигурност в мозъчния концерн Германски фонд "Маршал ", по отношение на лостовете за влияние върху Запада, които Русия си обезпечава посредством въздействието си в тези райони. "Руснаците се почувстваха обкръжени от НАТО - и по тази причина в този момент желаят те да обкръжат НАТО. "

This morning, told his national security team that should begin accepting ‘volunteers’ from the, to fight in.

Now we have this video, shared by, that appears to include [some] Republican Guard personnel:
— Charles Lister (@Charles_Lister)
За да реализира стратегическите си задания, Русия оказва стандартна военна поддръжка или такава посредством близки до Кремъл военни наемници на режими на водачи, които в доста от случаите се намират в изолираност от интернационалната общественост . В подмяна тези водачи се отплащат на Русия по няколко метода: с пари и естествени запаси, с даване на опция на Русия да въздейства върху вътрешните им работи им или като обезпечават плацдарм за съветски бойци.

Тези съюзи спомагат за реализирането на стремежите на Путин да върне съветското въздействие в старите му граници от времето на Студената война.

Новите партньорства за сигурност на Русия ѝ оказват помощ и в дипломатически проект . Когато предишния месец Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава резолюция за наказание на съветската инвазия в Украйна, Сирия поддържа Москва и гласоподава срещу, а доста от африканските държавни управления, които имат съглашения за сигурност с съветските военни наемници се въздържаха.

В петък представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Москва ще докара сирийски бойци, които да се бият в Украйна. Тази опасност като цяло беше възприета като тактичност за заплашване, а съгласно американски публични представители в Украйна няма и диря от сирийски бойци. Според някои специалисти по сигурност съветските наемници употребяват Мали като плацдарм да се трансферират в Украйна, само че Съединени американски щати не са удостоверили тази информация.
 Дмитрий Песков
Без значение какъв брой непосредствена е тази опасност, американските и европейските ръководители наблюдават все по-внимателно ходовете на Путин в Африка и Близкия изток и разрастващия се съюз на Русия с Китай като част от планирането на отбраната на Запада против бъдеща експанзия.

В средата на февруари немската външна министърка Аналена Бербок сподели, че Западът не може повече да подценява конкуренцията за въздействие в Африка, където Китай харчи милиарди за инфраструктурни планове за да си обезпечи права за рандеман на естествени благосъстояния, а Русия дава сигурност посредством военни наемници .

"Даваме си сметка, че в случай че ние като демократични демокрации се оттеглим от това състезание, други ще запълнят тези празноти " , сподели Бербок, до момента в който западните дипломати се занимаваха интензивно с украинската рецесия, в последните дни преди съветското навлизане.

Between 2012–16 and 2017–21 imports of major arms by African states decreased by 34%.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР