Награждават млад пожарникар от Велико Търново и шампион по силов

...
Награждават млад пожарникар от Велико Търново и шампион по силов
Коментари Харесай

Награждават пожарникар, спасил семейство от огнен ад

Награждават млад пожарникар от Велико Търново и първенец по силов трибой по случай празника на огнеборците с признателност и 100 лв. от гл.ком. Николай Николов. Пожарникар №1 в България отличава 29-годишният Борислав Борисов поради доблестна постъпка отвън работно време при потушаването на огнена буря.

Пожарът лумнал измежду нощ това лято в родното му село Морава. По същото време Борисов бил в отмора, когато след среднощ на 30 юли му се обадили две момчета от селото. Те съобщили, че минавали край дома на 80-годишни старци и забелязали от навеса да излизат пламъци.

„ Беше към около 1 часа през нощта. Веднага скочих и се насочих към горящата къща като извиках и един някогашен пожарникар. Четиримата се захванахме да гасим пламъците и успяхме да ги потушим. През цялото време старците спяха и даже не разбираха какво се случва ”, описа пред „ Труд ” Борислав Борисов.

През това време дошъл и кметът на Морава Георги Георгиев, който също се включил към доброволческата група. Така до момента в който дойде пожарната от Свищов, пламъците били овладени. След това кметът на Морава написал благодарствено писмо за бързата реакция на Борислав Борисов до началниците му.

Според кмета на Морава, обстановката била доста сериозна.
„ Борислав и другите момчета се бяха справили чудесно и за взех решение да напиша писмо за реакцията на пожарникаря ”, описа Георгиев.

Той ръководи селото 6 мандата, преди този момент е бил секретар, а скоро ще излезе в пенсия.
Борислав Борисов ще получи премията на 14 септември, когато е професионалния празник на българската пожарна.

„ Нямаше по какъв начин да не отвръщам. Това е мой дълг. Момчетата ми се обадиха и аз потеглих незабавно, като извиках и някогашния сътрудник. Живеем наоколо до възрастните хора. Селскостопанската сграда бе цялостна със сено, остарели движимости и огънят е тръгнал бързо. Същия ден са варили буркани там и евентуално това е било причина за пожара. Първо гасихме с кофи от чешмата в двора, след това намерихме маркуч и продължихме. Щастлив съм, че помогнах, само че не съм го направил за премия ”, описа Борислав Борисов.

Той работи в пожарната от близо две години. Първо е бил в Свищов, от няколко месеца работи във Велико Търново.

Освен него за празника 14 септември ще бъдат наградени още петима огнеборци с писмена хвалба от шефа на Националната пожарна гл.ком. Николай Николов. 14 други пожарникари пък ще бъдат наградени от ком. Красимир Кръстев, началник на Областната пожарна.

Доказателство за престижа на специалността са и мераклиите, които са подали документи за банкет в системата. За 16 оповестени в този момент места в региона, претендентите са 68 души. Почти всички са минали медицински обзор, в този момент следва изпита по физическа подготовка в столицата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР