Наградите на Британската филмова академия донесоха пореден триумф за лентата

...
Наградите на Британската филмова академия донесоха пореден триумф за лентата
Коментари Харесай

Наградите БАФТА: Триумф за „Опенхаймер“

Наградите на Британската кино академия донесоха следващ успех за лентата „ Опенхаймер “ на Кристофър Нолан. Филмът за бащата на нуклеарната бомба сграбчи статуетките във всички съществени и огромни категории.

Нолан, един от най-успешните английски режисьори на нашето време, най-сетне завоюва премията на Британската академия. В предишното той е номиниран за БАФТА осем пъти, само че нито един път не е печелил.

В речта си Нолан означи, че филмът му приключва с „ нужната нотка на обезсърчение “. Въпреки това добавя, че доста хора и организации са помогнали за сполучливото нуклеарно разоръжаване – от 1967 година насам броят на нуклеарните оръжия по света е понижен с 90%.

Снимка: Reuters

Победите на „ Опенхаймер “ в най-важната вечер за английското кино в допълнение циментираха кино лентата като главен кандидат за Оскарите идващия месец.

Актьорът Килиън Мърфи също отнесе вкъщи статуетката на Британската кино академия за ролята си във кино лентата на Нолан. В речта си той благодари на всички забъркани в продукцията, като не пропусна да спомене имената на брачната половинка си и двамата си сина, които назова „ моите най-хубави другари “.

Снимка: Reuters

Хегемонията на „ Опенхаймер “ продължи с БАФТА за поддържаща мъжка роля за Робърт Дауни Джуниър, най-хубав саундтрак, операторско майсторство и монтаж. Филмът събра общо 7 статуетки.

Снимка: Reuters

Битката с „ Клети създания “ е оспорвана. Филмът на Йоргос Лантимос е вторият апетитен за главен любимец на идните Оскари и премиите БАФТА отразиха и това. Филмът взе общо 5 награди, в това число за най-хубава женска роля за Ема Стоун.

Стоун е посочена като най-вероятен победител и на Оскарите през март месец. В речта си актрисата благодари на майка си, „ тъй като тя е най-прекрасният човек на света. Без нея нищо от това нямаше да съществува, в това число и аз “.

Филмът беше отличен също в категориите грим и прическа, дизайн на костюми, дизайн на продукция и образни резултати.

Друг огромен победител е „ Зона на интерес “ – филм, който наблюдава живота в Третия райх. Филмът на Джонатан Глейзър е определян като най-точното и интелигентно показване на Холокоста от началото на века. Лентата отнесе вкъщи три награди – за най-хубав тон, най-хубав английски филм и най-хубав чуждоезичен филм.

На сцената продуцента на лентата Джеймс Уилсън уточни какъв брой е значимо да обръщаме внимание на селективната емпатия. Той изясни, че неотдавна му писал негов другар, „ който не може да спре да мисли за стените, които умишлено построяваме в живота си “.

Снимка: Reuters

„ Тези стени не са нови, изключително в този момент когато виждаме почтени хора да бъдат убивани в Газа и Йемен по този начин, както убиват хора в Мариупол или Израел “, сподели още Уилсън.

Голямата изненада пристигна за „ Барби “, който беше главен кандидат в боксофис битката с „ Опенхаймер “ предишното лято. Филмът на Грета Гъруиг си потегли без нито една статуетка.

Емоционалният миг на премиите пристигна с появяването на артиста Майкъл Джей Фокс, прочут от кино лентата „ Завръщане в бъдещето “. Кино звездата страда от тежка форма на Паркинсон, която на процедура убива кариерата му след сполучливия дебют на „ Завръщане в бъдещето “. Той връчи премията за най-хубав филм и беше посрещнат с аплодисменти на крайници от цялата зала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР