4 екологични активисти и активисти за правата на човека получиха „Алтернативни Нобелови“ награди

...
Наградата за правилен начин на живот — известна като Алтернативен
Коментари Харесай

Наградата за правилен начин на живот — известна като „Алтернативен Нобел“ — беше присъдена на двама екологични активисти от Кения и Камбоджа, правозащитник от Гана и хуманитарна група, която спасява мигранти в Средиземно море

От JAN M. OLSEN Associated Press 28 септември 2023 г., 3:20 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Наградата за правилен начин на живот — известна като „Алтернативен Нобел“ — беше присъдена в четвъртък на активисти за околната среда от Кения и Камбоджа, правозащитник от Гана и хуманитарна група, която спасява мигранти в Средиземно море.< /p>

Лауреатите за 2023 г. „се изправят, за да спасят животи, да опазят природата и да защитят достойнството и поминъка на общностите по света“, каза фондацията за наградата, добавяйки, че те „ се борят за правото на хората на здраве, безопасност, чиста околна среда и демокрация.”

Тазгодишната награда отиде при Филис Омидо от Кения и групите Mother Nature Cambodia и SOS Средиземноморието. Те ще си поделят парична награда, но от съображения за сигурност нейният размер не може да бъде разкрит, казаха от фондацията. Почетната награда за 2023 г. беше присъдена на Юнис Брукман-Амиса от Гана.

„Те се грижат за земята си и всеки човешки живот, свързан с нея: било то местни общности или хора рискуват живота си, за да стигнат до безопасността“, каза в изявление Оле фон Уекскюл, ръководител на базираната в Стокхолм фондация Right Livelihood. групата беше цитирана за своя „безстрашен и ангажиращ активизъм за запазване на естествената среда на Камбоджа в контекста на силно ограничено демократично пространство“, докато благотворителната организация с нестопанска цел, която оперира в международни води на север от Либия, беше призната за извършването на „животоспасяваща хуманитарна издирвателни и спасителни операции в Средиземно море.“

Кенийската местна екологична активистка Омидо получи наградата „за нейната новаторска борба за осигуряване на земята и правата на околната среда за местните общности, докато напредък в областта на екологичното право“, се казва в него.

Фондацията каза, че Брукман-Амиса е отличена „за пионерски дискусии относно репродуктивните права на жените в Африка, проправяйки пътя за либерализирани закони за абортите и подобрен достъп до безопасни аборти.”

Тази година имаше 170 номинирани от 68 държави, казаха от фондацията. В него се казва, че лауреатите ще бъдат признати на връчване на наградата в Стокхолм на 29 ноември.

Създадена през 1980 г., годишната награда Right Livelihood Award почита усилията на основателя на наградата , шведско-германският филантроп Якоб фон Уекскюл, смятат, че са пренебрегнати от Нобеловите награди. До момента 190 лауреати от 74 държави са получили наградата. Оле фон Уекскул е племенник на основателя на наградата.

Предишните победители включват украинската правозащитничка Александра Матвийчук, конгоанския хирург Денис Муквеге и шведската активистка за климата Грета Тунберг. Матвийчук и Муквеге получиха Нобеловата награда за мир съответно през 2022 г. и 2018 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР