Наградата Сахаров“ на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена

...
Наградата Сахаров“ на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена
Коментари Харесай

Награда „Сахаров“ за 2022 г.: ЕП отличава украинския народ

Наградата „ Сахаров “ на Европейския парламент за 2022 година беше връчена на храбрия украински народ на гала на 14 декември.
Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи отдалечено, както и от определени водачи и членове на гражданското общество.

Непровокираното съветско настъпление против Украйна, почнало през февруари 2022 година, предизвиква големи вреди на украинския народ, който се бори за отбрана на своите домове, суверенитет, самостоятелност и териториална целокупност. Всеки ден те се борят и за независимост, народна власт, господство на закона и европейските полезности.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посочи при награждаването смелостта и жертвите на украинския народ:: „ Посланието на Европа е ясно: ние поддържаме Украйна. Няма да отвърнем взор. Хората в Украйна водят освен война за самостоятелност, те водят война за полезности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които отдавна имаме лукса да одобряваме за даденост всекидневно “.

Украинският президент Володимир Зеленски стартира изявлението си с молба за минута безмълвие в памет на убитите във войната украински мъже, дами и деца. Tой прикани за поддръжка за основаването на интернационален съд за закононарушенията, осъществени от Русия

„ Трябва да действаме в този момент, не да чакаме края на войната, с цел да надигнем пред правораздаването тези, които я провокираха, и да предотвратим повторението на такава експанзия. Това ще бъде най-ефикасният метод да защитим свободата, правата на индивида, върховенството на закона и други общи полезности, олицетворени от тази премия на Европейския парламент “.

На церемонията в Страсбург участваха:

Олександра Матвийчук – ръководител на Центъра за цивилен свободи, правозащитна организация, която е измежду лауреатите на Нобеловата премия за мир през 2022 година
Юлия Пайевска – създател на доброволческа група за здравна помощ „ Ангелите на Тайра “
Иван Фьодоров – кмет на окупирания украински град Мелитопол
Олександър Чекрихин и Станислав Куликивски – представители на държавните служби за незабавна помощ
Ярослав Божко и други представители на придвижването за гражданска опозиция „ Жълта лента “
Научете кои бяха номинираните за премията „ Сахаров “ за 2022 година

Наградата „ Сахаров “

Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта се присъжда годишно от Европейския парламент от 1988 година Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

През 2021 година премията бе връчена на съветския опозиционен водач Алексей Навални за битката му против корупцията и нарушаванията на правата на индивида от страна на Кремъл.

Научете по какъв начин се дефинира лауреатът на премия „ Сахаров “ от нашата инфографика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР