Наемите на първокласни офис площи в София отбелязаха плавен ръст

...
Наемите на първокласни офис площи в София отбелязаха плавен ръст
Коментари Харесай

Наемите на първокласни офиси в София растат

Наемите на първокласни офис площи в София означиха равномерен растеж през първото тримесечие на 2018 година в следствие от дейния пазар. Това демонстрират данните на консултантската компания " Фортън ", която е извънреден представител на " Кушман и Уейкфилд " (Cushman & Wakefield) за България и Македония.

Средните офертни равнища в сегмента към този момент са 14 евро/кв. м/месечно при 13.5 евро/кв. м през 2017 година Като цяло при високия клас офиси те варират сред 12 евро/кв. м и 14 евро/кв. м според от местоположението на постройката. Най-високите цени се реализират при плановете в централните региони и по продължение на огромните булеварди. Наемните цени за по-ниския клас офиси (B) се движат сред 9 евро/кв. м и 11 евро/кв. м.

" Наемодателите остават в удобна позиция в следствие от към момента лимитираното предложение на първокласни офис площи и това докара до нов равномерен растеж на наемите. Очакваното довеждане докрай на над 190 000 кв. м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не чакаме наемите да продължат да се повишават ", разяснява Станимира Пашова, управител " Офис площи " във " Фортън ".

По данни на компанията през първото тримесечие на 2018 година са подписани наемни контракти за 36 296 кв. м офиси. Това е 4% растеж по отношение на същото тримесечие на миналата година.

Продължаващото повишаване на размера на пазара е в следствие от набраната инерция през 2017 година, когато наемните покупко-продажби доближиха рекордните съвсем 200 000 кв. м. Основен мотор остават фирмите от ИТ и аутсорсинг бранша, които се разрастват или търсят по-добри местоположения.

Сред по-значимите покупко-продажби през първите три месеца на годината е наемането на 6300 кв. м в
новостроящата се постройка в " Офис Парк Централ " от компанията " 60К " в необятния център на София. Договорът на " Кауфланд Сървисис " за 2082 кв. м в постройката на строителната компания " Филто-С " на бул. " Тодор Александров " е друга огромна договорка от началото на годината.

Към момента над половината от плануваните за довеждане докрай през тази година офис площи към този момент са заети, регистрират от " Фортън ".

През първото тримесечие нямаше нови приключени здания и общото предложение на офис площи остана на 1 728 233 кв. м. Средното равнище на незаетост на пазара е намаляло до 9.2% в следствие от високата наемна интензивност при неналичието на новозавършени здания.

Прогнозата на " Фортън " е възходящото предложение да докара до равномерен растеж на свободните площи през идващите години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР