Надзорният съвет на Здравната каса заседава извънредно днес заради задълженията

...
Надзорният съвет на Здравната каса заседава извънредно днес заради задълженията
Коментари Харесай

Надзорът на НЗОК заседава извънредно заради дълговете на Касата

Надзорният съвет на Здравната каса заседава изключително през днешния ден поради отговорностите на НЗОК към непознати каси, което се оказа в центъра на абсурда към поисканата оставка на шефа на Касата Камен Плочев. 

От НЗОК оповестиха, че плануваните в бюджета на НЗОК за тази година средства за разплащане с непознати каси са незадоволителни, защото сумите от постъпващите искове от непознати здравни фондове се усилват. 

Към 31 януари НЗОК дължи 271 200 476 млн. лв. по постъпили искове от други каси, а в бюджета са заложени 73 млн. лв..

Касата има отговорности към общо 32 страни. Най-много са отговорностите към Германия - над 128 млн. лв.. Следват Франция (38,6 млн. лева), Испания (23,1 млн. лева) и Австрия (22,7 млн. лева). 

Според данните на НЗОК до 31 януари изтича периода за възнаграждение на 133 404 340 лв., след което ще стартира начисляването на лихви. От тази сума над 55,4 млн. лв. са за Германия, над 23 млн. лв. - за Франция. 

От 1 февруари до края на годината пък изтича срокът за погашение на 73 448 844 лв., като по-късно ще стартира начисляването на лихви. 

Срокът за погашение без рента на останалата част от общата дължима сума - 64 347 292 лв., изтича през 2019 година

На над 660 българи в последните две години е отказано лекуване в чужбина поради задълженията на Касата, разгласи по време на чуване в Народното събрание Камен Плочев.

Скандалът към задълженията на Здравната каса се развихри, откакто шефът на Касата Камен Плочев изпрати писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК. Здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката му, като акцентира, че той не е разискал това свое искане нито с Надзора на Касата, нито с Министерството на здравеопазването. 

В същото време Плочев разгласи, че е получил напън да подаде оставка от високо равнище в страната, като отхвърли да назове име. 

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова заподозря зад абсурда сюжет за неуспех на подписването на Националния рамков контракт. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР