Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проект на закон

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри проект на закон
Коментари Харесай

С 910 млн. лева повече се предвиждат в бюджета на НЗОК за 2023 година

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса утвърди план на закон за бюджета на институцията за 2023 година Проектът е съгласуван със мнението на служебния здравен министър Асен Меджидиев, който поддържа оферти от Надзорния съвет растеж на здравноосигурителните заплащания. Съобразена е и рекомендацията да бъде обезпечена сигурността на лекарствоснабдяването, като за задачата планът за Закон за бюджета на НЗОК за 2023 година ще подсигурява предвидимост на финансовия риск за притежателите на позволение за приложимост. Проектът планува бюджетът на НЗОК да бъде 7 027 213,6 хиляди лева.

За първична извънболнична здравна помощ се плануват близо 445 млн. лв., за профилирана извънболнична помощ – 448 млн. лв., за дентална помощ – 265 млн. лева, за болнична помощ – 3 269 млн. лева, за медико-диагностични действия – 175 млн. лева, за медикаменти, медицински произведения и диетични храни – 1 693 млн. лв..

С 910 млн. лв. повече се оферират в плана на бюджета Касата за тази година. Това съобщи шефът на дирекция “Бюджет и финансови параметри ” в НЗОК Ганка Аврамова след съвещанието на Надзорния съвет. “Бюджетът е уравновесен – приходите са равни на разноските, и е формиран при осем % здравна вноска и при съответния % – 60:40 (плащани от шеф и работник) за здравноосигурителните вноски ”, регистрира Аврамова.

“Почти във всички здравноосигурителни заплащания сме предложили нарастване по отношение на растежа на разноските от миналата година и разпределението е направено по този начин, че да покрие възходящите потребности от здравни грижи ”, уточни още Аврамова. Запазени са и равнищата на цените на медицинските и денталните действия и на тази база са направени разпределенията на средствата за здравна помощ, за дентална помощ и за медикаменти.

В отговор на въпрос за какво са понижени плануваните средства за медикодиагностични действия спрямо предходната година, шефът сподели, че за тях през 2022 година са били разпределени спомагателни средства поради пандемията от COVID-19. На 1 април 2022 година беше анулирана изключителната епидемиологична конюнктура и единствено три месеца имаше опция да се употребяват проучванията, които бяха предопределени за диагностициране на коронавирусната зараза, изясни тя. По думите ѝ плануваните средства за медико-диагностични действия в плана на бюджет 2023 година ще бъдат задоволителни. Тази година се плануват под два милиона хоспитализации.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР