Надзорният съвет на Европейската централна банка ще се съсредоточи върху

...
Надзорният съвет на Европейската централна банка ще се съсредоточи върху
Коментари Харесай

ЕЦБ се загледа в лошите заеми на банките

Надзорният съвет на Европейската централна банка ще се концентрира върху неприятните заеми тази година, откакто е открил, че някои банки, част от валутния съюз, са заделили прекомерно малко пари за тях или постепенно разпознават казуса.

Представяйки годишния си обзор на бранша, Надзорът на ЕЦБ показва, че банките от еврозоната като цяло имат повече капитал от нужния и увеличението на облагата от възходящите лихвени проценти е компенсирало икономическите вреди от войната в Украйна.

Но предизвести, че това може да не продължи.

Въпреки че покачващите се лихвени проценти покачват рентабилността на банките сега, те могат също по този начин да повлияят на способността на клиентите в редица портфейли и бизнес посоки да изплатят задълженията си “, акцентира ръководителят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия при представянето на резултатите.

ЕЦБ към този момент изиска увеличение на капитала от 24 банки, които „ не дават отговор на упованията за покритие, свързани с необслужвани заеми “, като ги прикани да запълнят тази празнота още в границите на актуалната година.

По-общо казано, ЕЦБ откри „ дефекти в контрола на риска “, изключително в метода, по който банките класифицират заеми, изложени на заплаха да останат непогасени.

Становището на централната банка следва изказването на френската Societe Generale, съгласно което тя е повишила провизиите си за влошени заеми през последното тримесечие, което е довело до 35% понижение на облагата по отношение на същия интервал на миналата година.

Ръководителят на Надзора добави, че контролните органи са разкрили, че някои от моделите, употребявани от банките за количествено установяване на риска в техния баланс, не дават отговор на интернационалните правила или условията на ЕЦБ.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕЦБ Европейска централна банка Кристин Лагард неприятни заеми европейски банки опасности финансова адекватност ПоследниНай-четениБюджет и финанси 12 ЕЦБ се загледа в неприятните заеми на банките Компании 52 Мегасделката на Microsoft за Activision Blizazard крие опасности за милиони геймъри Транспорт 88 Румъния се бави с основен план по своя План за възобновяване Енергетика 124 ВЕИ са напът да покорят международния пазар на електрическа енергия Компании 192 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Компании 184 Equinor – най-големият печеливш от енергийната рецесия Пазари 812 Борсата в Истанбул още веднъж спря работа поради всеобщи разпродажби Digital 552 С мощно AI ускоряване Microsoft публично хвърли ръкавицата на Гугъл Пазар на труда 1528 Kариерното събитие на Bulgaria Wants You започва през 2023 в Пловдив Компании 208 Wolfspeed трансформира остаряла въглищна централа в най-голямата фабрика за чипове Лукс 10018 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Digital 6070 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 4046 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Бюджет и финанси 3467 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Енергетика 3290 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Компании 3068 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Енергетика 2984 Накъде тече съветският нефт Енергетика 2927 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Бюджет и финанси 2558 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 2282 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР