Надзорния съвет на Здравната каса (НЗОК) обмисля да изплати разсрочено

...
Надзорния съвет на Здравната каса (НЗОК) обмисля да изплати разсрочено
Коментари Харесай

Здравната каса обмисля разсрочено плащане на надлимитната дейност към болниците

Надзорния съвет на Здравната каса (НЗОК) обмисля да изплати разсрочено надлимитната активност на лечебните заведения. Причина е, че има в голям брой заведени каузи от тях касата, оказва се от стенограмата на съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК от 8 май.

Надлимитната активност са медицински услуги, които лечебните заведения са направили и създали разноски за тях, само че НЗОК не им е платила, защото са над контрактуваните с лечебните заведения бюджети. От 2015 година до 2018 година заведените искове от лечебни заведения са на стойност 155 млн. лева, като повече решения на съда са в тяхна изгода. Част от делата не са завършили на втора инстанция, само че в случай че касата ги изгуби, общата дължима сума може да доближи 200 млн. лева с лихвите.

От стенограмата се схваща, че по време на съвещанието членът Надзорния съвет доктор Кокалов е предложил делата да се прегледат случай по случай и там където се реши, че съдът ще осъди НЗОК и на втора инстанция, да се пристъпи към договаряне с лечебните заведения, с цел да се избегне най-малко заплащането на лихвите. Управителят на НЗОК разяснява, че " въпросът е доста тежък, тъй като е спорна практиката на съда ",но макар товасе съгласява с предлагането му и предлага от 2020 в бюджета да стартират да се плануват пари за тази активност.

През януари стана известно, че болница " Токуда " е осъдила здравната каса да й изплати рекордната сума от над 3 млн. лева за осъществена от болничното заведение през 2015 година активност, която не е била платена от касата поради надвишени предели. Болницата е следващата, която съумява да осъди касата за неизплатена надлимитна активност, досега на разнообразни инстанции каузи са спечелили редица лечебни заведения като тази в Шумен, Силистра, Тутракан, Габрово.

До делата се стига, откакто през януари предходната година Върховният административен съд дефинитивно разгласи за незначително решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 2015 година, с което бяха избрани лимитите на лечебните заведения. Лимитите бяха едно от решенията на предходния кабинет за по-добър надзор на здравноосигурителните разноски и една от ограниченията против които лечебните заведения и лекарската съсловна организация имаше най-големи възражения. По данни на Центъра за отбрана правата в здравеопзването поради ограничаването на касата от въвеждането му до момента не са изплатени над 50 млн. лева на разнообразни лечебни заведения в страната.

Българският лекарски съюз (БЛС) дефинира решението като " сериозна крачка напред ". " Това би дало опция на мениджърите на лечебните заведения да покачат заплатите и освен това – би подсигурило пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения " е позицията ръководителя на БЛС Иван Маджаров в позиция, публикувана от пресцентъра на институцията. В средата на май, лекарите излязоха с позиция по проблема, в която упорстваха за погашение на така наречен " надлимитна активност " на лечебните заведения на стойност с икономии, осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР