Близо всеки пети PCR тест за коклюш или 17% от

...
Близо всеки пети PCR тест за коклюш или 17% от
Коментари Харесай

Близо всеки пети PCR тест за коклюш е положителен

Близо всеки пети PCR тест за коклюш или 17% от изследваните пациенти за заразното заболяване в лабораториите на „ Рамус “ в страната са с позитивен резултат.

 

Това демонстрира разбор на данните за интервала от 1 април до 8 май. Управителят на „ Рамус “ доцент доктор Росен Михайлов уточни, че при започване на вълната от инфекцията близо 30 % от тестванията са били позитивни, което приказва за динамичността на развиването на въздушно-капковото заболяване.

Модерната инсталация, с която разполага веригата от лаборатории в цялата страна, разрешава бърз, прецизен и правилен резултат в границите на два работни дни. За диагностицирането на коклюш в „ Рамус “ се ползва PCR тест (полимеразна верижна реакция), който е ефикасен способ за разкриване на ДНК на бактерията Bordetella pertussis, извършител на болестта. PCR е извънредно сензитивен и характерен способ, който може да разпознава съществуването на патогена, даже при доста ниски концентрации в тестът. За задачата е належащо да се обезпечи материал - храчка или назофарингеален секрет, които се взимат в лабораторията.

PCR тестванията са потребни в началните стадии на коклюш, даже в дните преди клиничната изява на болестта. Освен това оказват помощ за потвърждаване на диагнозата, даже когато признаците не са типични, което е постоянно при имунизирани лица или при възрастни. Така PCR анализът усъвършенства точността на диагностициране и разрешава по-бързо използване на лекуване. В лаборатория „ Рамус “ се организира паралелно проучване за Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis и Bordetella holmesii при всеки пациент.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР