Надзорните органи на Европейската централна банка не виждат опасност за

...
Надзорните органи на Европейската централна банка не виждат опасност за
Коментари Харесай

ЕЦБ с успокоителна новина за банките

Надзорните органи на Европейската централна банка не виждат заплаха за банките от еврозоната вследствие на пазарните разтърсвания, които погълнаха Credit Suisse и някои заемодатели в Съединени американски щати, оповестява " Ройтерс ".

Инвеститорите се тревожат от риска от нова банкова рецесия след фалита на Silicon Valley Bank миналата седмица, който тази седмица беше последван от незабавни избавителни ограничения за швейцарската Credit Suisse и основаната в Сан Франциско First Republic Bank.

Източник, осведомен с изключителното съвещание на Надзорния съвет на ЕЦБ, обаче съобщи, че на надзорниците е казано, че депозитите остават постоянни в банките от еврозоната.

Банките в еврозоната към момента разполагат с към 4 трилиона евро (4,25 трилиона долара) излишна ликвидност, която те даже желаят да върнат назад на ЕЦБ в този момент, когато заемите от нея нарастнаха.

За разлика от това, Credit Suisse употребява незабавен избавителен пояс на стойност 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара) от Централната банка на Швейцария.

Това успокои пазарите и насърчи ЕЦБ да увеличи лихвените проценти с още половин процентен пункт през вчерашния ден, продължавайки напъните си за битка с инфлацията.

Големи американски банки вложиха средства във First Republic Bank в опит да спасят банката, попаднала в разрастващата се рецесия, провокирана от банкрута на други две приблизително огромни американски банки през миналата седмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР