Надзиратели и служители в затворите и арестите от цялата страна

...
Надзиратели и служители в затворите и арестите от цялата страна
Коментари Харесай

Недоволство в затворите: Надзиратели от цялата страна излязоха на протест

Надзиратели и чиновници в пандизите и арестите от цялата страна излязоха на митинг. Те желаят по-високи заплати и по-добри условия на труд. Синдикатите са в подготвеност за народен митинг през февруари.

Преговори с министерството се водят шести месец, само че настояванията се отсрочват към този момент девет години, настояват синдикатите. Протестиращите слагат три съществени претенции. 20-процентно нарастване на трудовите хонорари, равнене на обществените придобивки с тези на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, както и увеличение на щатните бройки. Варна, Бургас, Бобов дол, Ловеч, Сливен, София това са част от градовете, в които през днешния ден имаше митинги.

Хората се оплакаха, че възнагражденията им към този момент са с към 200 лв. по-ниски от тези в системата на Министерство на вътрешните работи. Заради ниските заплати няма и искащи за работа. Синдикатите се оплакаха от изострен дефицит на хора, което от своя страна води и до проблем с обезпечаването на нужните ограничения за сигурност. Според синдикатите има потребност от 1000 нови щатни бройки.

Първи на улицата излязоха чиновниците на пандиза в Ловеч. Исканията - условия на труд, които да са равни с тези на работещите в Министерство на вътрешните работи. Надзирателите желаят и нарастване на щата в пандизите.

- Омръзна ни да се подиграват с нас. С нашия труд, с безсънието. Просто да схванат, че по този начин не може.

В Бургас надзирателите алегорично се почерпиха с локум.
Валентин Мартинов - член на УС на Синдиката на надзирателите: " Протестираме по тази причина, че за следващ път бяхме излъгани, за следващ път бяхме неоценени, за следващ път ни се разтягат едни локуми. Затова ще ви почерпя безусловно всички с един локум. "
Според протестиращите в Пловдив поради ниските заплати няма задоволително чиновници.
Юрий Корнов: За да стартира един нов чиновник 540 до 570 лв. съществена заплата а пък от първи януари е 510 лв. е минималната работна заплата, която получава всеки един пандизчия, който работи тъй че се изравняваме с тях по равно раздават заплатите.
В София синдикатите обявиха, че чиновниците на Групово дело „ Охрана " и Групово дело „ Изпълнение на наказванията " са дискриминирани. След като стана ясно, че служителите на реда ще получат спомагателни 100 милиона лв., надзирателите са безапелационни, че няма да се откажат от настояванията си.
Ивайло Григоров, член на Синдикат на чиновниците в пандизите: При нас ситуацията е идващият бюджет както постоянно последните девет години. Отговорът постоянно е идващият бюджет. Ние сме най-ниско платени от целия бранш. Емануил Чорбаджийски: По 30 чиновници дежурни дневно дават отговор за към 900 пандизчията. Всичко се случва на мускули, ние си знаем по какъв начин се оправяме. Маринела Георгиевска: Няма сигурност при нас. Заплашват ни непрестанно, биваме обиждани. Ние имаме отговорности, само че нямаме права.
На 10 февруари синдикатите ще решат къде и по кое време ще проведат националния си митинг.
 © Българска телеграфна агенция
От правосъдното министерство излязоха с позиция, че са осведомени с настояванията на синдикалните организации и разговорът с тях е натоварен, под формата на поредност от работни срещи.

От министерството показват, че е належащо равнопоставено отнасяне на всички структури в бранш „ Сигурност ". Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, който е подложен от синдикатите, е препратен по подготвеност към Министерството на финансите. От министерството двете дирекции към този момент са получили 5% нарастване на заплатите от 1 януари тази година.

Цецка Цачева, министър на правораздаването (28.01.2018 г.): Което е допустимо от бюджетите, с които разполагаме е направено. Трябва да има общ метод по отношение на всички, които са част от тази система за сигурност - силите на Министерство на вътрешните работи, чиновниците на пандизите, чиновниците в защитата. Това е нещото, което породи неодобрение.
В сряда протестните дейности ще се пренесат пред правосъдните покои. Подобни митинги ще има и в дните, когато у нас ще има визити на правосъдни министри от страните-членки на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР