Надявам се заедно с военното ръководство на Министерството на отбраната

...
Надявам се заедно с военното ръководство на Министерството на отбраната
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Надявам се да дадем импулс за модернизацията на Българската армия

Надявам се дружно с военното управление на Министерството на защитата в този къс период от няколко месеца, който имаме, да дадем подтик за модернизацията на Българската войска “.

С тези думи министърът на защитата Димитър Стоянов приветства обучаемите и преподавателите във Военната академия „ Г. Ст. Раковски “ през днешния ден, 1 септември, на тържествената гала по откриването на образователната година. Той им пожела триумф в усвояването на познания във военната Алма Матер. „ Не забравяйте, че вие сте бъдещите водачи, вие сте бъдещите командири. От вас ще зависи дали процесът на рационализация ще продължи, или ще бъде стопиран. Вие сте бъдещето на Българската войска, във Вас са нашите очаквания “, акцентира министър Стоянов.

Заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска поздрави командно-преподавателския състав и обучаемите. От името на министъра тя изнесе първата академична лекция за образователната 2022/2023 година на тематика „ Предизвикателства пред процеса на рационализация на въоръжените сили “. В нея бе подложен акцент върху четири предпочитани области: съответно ресурсно осигуряване; насърчаване и възстановяване на плановете, свързани с превъоръжаването; построяването на командири с съвременно мислене и на стратегически водачи с ясна визия и актуализиране на част от националните стратегически документи.

„ Днес сме очевидци на фрапантни промени в средата на сигурност в районен и международен мащаб. Хибридните и кибер закани, тероризмът, конкуренцията за запаси и икономическа доминация, пандемиите и климатичните промени са единствено част от провокациите, пред които сме изправени. Допълнителен важен фактор са актуалните военни дейности на Руската федерация близо до нас “, акцентира началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов в своята лекция за откриването на образователната година. Темата на неговото изложение бе: „ Предизвикателства пред Въоръжените сили, свързани с развиването на отбранителните качества, в подтекста на новата стратегическа идея и решенията от срещата на върха в Мадрид “.

Адмирал Ефтимов уточни, че досегашните парадигми във връзка с възпирането и защитата към този момент не могат сполучливо да реализират стратегическите си цели. Поради тази причина решенията от срещата на върха на НАТО през тази година са значим вектор за трансформацията на отбранителния капацитет на Алианса. Началникът на защитата разясни, че предвид на съюзните отговорности в НАТО и осъществяването на конституционните си отговорности, Въоръжените сили на Република България се изправят пред редица провокации за усъвършенстването и придобиването на отбранителни качества. Адмирал Ефтимов бе безапелационен, че решенията са в ускорената и целенасочена рационализация и усъвършенстваната подготовка на фрагментите в защитата, с отчитане на актуалните разбирания и новите условия за постигането на задачите на възпирането и защитата в групов и народен аспект.

Той акцентира, че Военната академия има значима роля за решаването на провокациите за развиването на Въоръжените сили – както за подкрепяне слагането на научните основи на процеса по тяхната промяна, по този начин и при построяването на най-ценния капитал – хората. „ Вярвам в капацитета на Военната академия и на нейните слушатели “, заключи адмирал Ефтимов.

Началникът на Военната академия „ Г. Ст. Раковски “ генерал-майор Тодор Дочев подчертава в приветствието си върху вероятностите за развиване на военно-образователната система и нейната роля в средата за сигурност. Заедно със заместник-министър Генчовска той откри осъвременен образователен кабинет.

Учебната година бе открита с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от свещенослужители от Българската православна черква. Възпитаници на академията и посетители посрещнаха бойното знаме на висшето военно образователно заведение. Тържественият строй от представителните блокове на академията бе признат от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР