Надявам се, че сме убедили не само президента, а и

...
Надявам се, че сме убедили не само президента, а и
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Избори в момента оставят държавата без бюджет и без милиардите от Плана за възстановяване

" Надявам се, че сме убедили освен президента, а и българското общество, че през последната година Българска социалистическа партия е партията, която се държеше най-диалогично, най-адекватно, най-смирено и намираше диалог с всички сътрудници, с цел да поставим старания България да има постоянен кабинет. В момента избори оставят страната без бюджет за 2023 година, оставят я без тези 23 законопроекта, с цел да могат да дойдат милиардите по Плана за възобновяване и резистентност и куп други проблеми, които би трябвало да бъдат решавани от работещ парламент и постоянно държавно управление. Служебното държавно управление не може да свърши тази работа. Мисля, че и президентът също е осъзнал отговорността си да избере най-правилната политическа партия, която да стигне до по-голям брой парламентарни групи. " Това съобщи ръководителят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Той уточни, че през изтеклите седмици и месеци в действителност са се сложили доста разграничителни линии и са се разменили личностни нападки, само че изрази вяра, че противерочията ще бъдат изчистени и ще се намерят пресечните точки.

" Кирил Петков направи огромен жест той да си отдръпна кандидатурата за министър председател. Това отвори опцията за договаряния за нов кабинет, който, за жалост, не съумя да се образува с първия мандат. Оттам нататък работа на политическите партии и те да излъчат свои представители в изпълнителната власт, в случай че желаят да вземат участие в ръководство. Ние не желаеме този и оня в държавното управление не е мотив. Нека да чуем и причините на другите, да приказваме. Мисля, че ще намерим баланс ", сподели Свиленски.

Председателят на парламентарната група на левицата регистрира като проблеми на настоящото държавно управление неприятната информационна политика вътре в коалиция и че е нямало стратегия. " Програма към този момент има, остава да оправим връзката ", сподели той.

" Сега остава с тази стратегия да убедим и сътрудниците от " ИТН ", тъй като те не участваха в съставянето ѝ. Тя е за 6 месеца, само че това не значи, че държавното управление е с подобен период - просто споделяме, че за 6 месеца ще решим тези проблеми. Разписани са по периоди. Като ги осъществим, ще се отчетем пред медиите и пред българските жители и продължаваме със идващите 6 месеца или 1 година, в които да дадем небосвод на държавното управление да работи ", уточни социалистът.

Свиленски обърна внимание на главната задача на обединението - битката с корупцията и промяна на модела на ръководство.

" Година и няколко месеца след рухването на Борисов от власт излизат отчетите на Сметната палата, че българските жители са ощетени със 118 млн. Тази инспекция беше направена по искане на Българска социалистическа партия в 44-то Народно заседание, когато ни се обясняваше по какъв начин всичко е обикновено, по какъв начин от тол системата ще влизат ще влизат 1,400 милиарда лева и по какъв начин пътищата ще се ремонтират с тези пари. И в последна сметка до каква степен стигнахме - да виждаме едни разрушени автомагистрали, да виждаме свадите в " Автомагистрали " с отклонените средства и в този момент нова порция доказателства за кражбите на ГЕРБ ", разяснява той.

По думите на Георги Свиленски по тази причина този модел би трябвало да бъде заменен - с цел да не се позволява в никакъв случай повече парите на българските жители да потъват нелегално в разнообразни частни компании, които не си правят и работата.

Според социалиста е обикновено " Продължаваме промяната " да предложат кандидатура за министър председател. Той посочи, че Българска социалистическа партия е поела ангажимент към държавното управление със своите министри и те са получили висока оценка и няма по какъв начин да не ги предложи още веднъж. Относно присъединяване на министри от другите партии, Свиленски сподели, че е тяхна работа да ги оценят и левицата няма да слага нови разграничителни линии.

Той акцентира, че тематиката за външната политика е намерила своето решение в програмата, където е записано, че ще се положат старания за възобновяване на връзките с Руската федерация. " Няма българин, който не усеща грешката с изгонването на съветските дипломати и следствията, които биха настъпили от това, по тази причина е дефиниран и подобен текст ", уточни Свиленски.

Относно доставките на газ, той също се базира на управническата стратегия, формирана от трите коалционни колегата, където е записано " възобновяване на диалози с всички допустимо снабдители ". По думите на Георги Свиленски, в случай че " Газпром " или други дават сигурност на доставките и дават ниска цена, няма проблеми да се беседва с тях.

" Когато няма газ и сметката нараства три или четири пъти, национално виновната позиция е да защитиш българския интерес ", безапелационен е ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР