Надявам се, че пандемията няма да се повтори. Смятам, че

...
Надявам се, че пандемията няма да се повтори. Смятам, че
Коментари Харесай

Проф. Александрова: След COVID пандемията светът ще е по-подготвен и за други изненади

„ Надявам се, че пандемията няма да се повтори. Смятам, че светът в бъдеще ще е по-подготвен освен за Коронавирус, само че и за други сходни изненади “. Това съобщи пред bTV проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките.

Тя разясни, че сега в Китай и по света се популяризират главно подвариантите на омикрон, най-много BA.5. По думите й всичко, което ни сервира SARS-CoV-2, би трябвало да се следи в международен мащаб, с цел да знаем има ли нови разновидности и би трябвало ли да чакаме сходни изненади.

„ Светът се умори от рестриктивните мерки “, сподели специалистката във връзка всеобщите митинги в Китай поради новите ограничавания и налаганите ограничения.

„ Свободата е нещо доста свято и скъпо. Хората постоянно ще бранят свободата си. Въпросът е постоянно да бъдем добре осведомени, с цел да знаем по какъв начин да се грижим за себе си “, акцентира проф. Александрова.

При толкоз доста преболедували и имунизирани светът изрично не е същият, изясни вирусологът. „ Това, което е по-важно за мен, е, че се надявам държавните управления, институциите, учените да са си създали своите заключения “, сподели тя.

Вирусологът засегна и тематиката за нуждата от имунизиране против ковид. По думите й това би трябвало да става най-малко един път годишно за хората от уязвимите групи.

Проф. Александрова се спря и на тематиката за разпространяването на грипа, като разясни, че в Съединени американски щати и Испания към този момент има доста случаи на грип и грипният сезон тази година е почнал по-рано. По думите й евентуално имат значение и ограниченията против Коронавирус, които не са разрешили на огромен брой по-малки деца да се срещнат с грипния вирус, както беше обикновено преди пандемията.

Морбили също е огромна заплаха, 40 млн. деца в света са „ чувствителни ” против морбили и във всеки един район може да се образува огнище, означи проф. Александрова. „ В България равнището на имунизация падна под 90%, а би трябвало да е над 95% “, обърна внимание тя.

Вирусологът напомни, че морбили може да има доста рисково протичане – с инфектиране на междинното ухо, пневмонии. „ Болестта може да срине имунната система при деца, даже и към този момент с построен преди преболедуване от морбили имунитет “, предизвести специалистката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР