Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън

...
Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън
Коментари Харесай

Премиерът Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол

Надявам се, че спор няма да има. Ако излезе отвън надзор и има ограничения, може да има риск за газовите доставки. Това съобщи в коридорите на Народното събрание довечера министър председателят Кирил Петков.

Вече говорихме с енергийния министър какви са опциите. Хубаво е, че сме производител на електрическа енергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, добави той.

Според премиера, събитията от през днешния ден са повече реторика, в сравнение с действителна заплаха.

Отивам назад в Министерски съвет за видя дали мога да проведа среща с министъра на защитата. Проведохме няколко диалога по телефона. България би трябвало да упорства за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме постоянен сътрудник в алианса на НАТО. Никой няма в района интерес от тази ескалация, акцентира Петков.

Всяка страна има суверенно права да взема решение личното си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни ограничения, съобщи министър председателят по време на парламентарния надзор.

България ще бъде градивен член на НАТО и Европейски Съюз и ще бъдем предвидим сътрудник. НАТО и Алианса би трябвало да приказваме с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите диалози с нашите сътрудници от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим сътрудник, съобщи Петков.

Той заяви още, че на 25 януари ще има работна среща с РСМ.

Следващата среща не е след 3-6 месеца, а е идващия понеделник вечер - това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни проекти. Това, което сме изгубили като 30 години да го обърнем в градивна посока. За всички тайни теории - в случай че повече българи може да отидат в РСМ, доста от митовете ще изчезнат. Имаме опция да работим дружно. Имаме голям капацитет. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат предпазени. Разбирайки какъв брой е значимо добросъседството, аз мисля че имаме единствено опция за напредък. Димитър Ковачевски има взор върху обстановката.

Премиерът отговори и на депутатски въпрос за контрола над язовирите.

Проблемът с язовирите е голям. Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано ръководство на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо рискови, никой от тях не е ремонтиран, добави Петков.

Ремонтирани са 10 язовира.

Язовир Огоста - побира 410 милиона кубични метра вода. За страдание водният кос е със статут нередовен. До този миг се пресмята от специалисти, че не заплашва живота и здравето на хората, само че ние нямаме право още един сезон да изчакаме това проникване на продължава. Трябва да имаме обща тактика по какъв начин да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а рисковите не са допрени. Имаме безхаберие за този запас. Тревожно е по какъв начин толкоз стратегически обекти са оставени в безхаберно положение. В момента равнището се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна заплаха за живота и здравето на хората, само че просмукването продължава. Трябва нов проект. И това разпокъсване сред министерства би трябвало да спре, съобщи Петков.

Премиерът заяви още, че за пръв път ще имаме действителна тактика за младежта. 38% от закононарушенията са осъществени от хора под 29 години. Трябва да създадем предварителна защита. Построяване на 20 центъра за младежко развиване. Огромен приоритет е това. В бюджета ще има голямо финансиране за младежките политики, сподели Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР