Надпреварата във отдавна не е била толкова драматична, колкото се

...
Надпреварата във отдавна не е била толкова драматична, колкото се
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Гран при на Абу Даби, катастрофа и шокиращ развой!

Надпреварата във от дълго време не е била толкоз трагична, колкото се обрисува да бъде през днешния ден. В последното съревнование за сезона - Гран при на Абу Даби, водачите на Мерцедес и Ред Бул Люис Хамилтън и Макс Верстапен ще дефинират новия международен първенец. Можете да следите конкуренцията




РАЗВОЙ НА ГРАН ПРИ НА АБУ ДАБИ
Пилотите към този момент организират своята загряваща обиколка.
Стартът на надпреварата
Невероятен старт записа настоящият международен първенец. той се изстреля от втора позиция, като Верстапен започва надалеч по-бавно и още преди първия завой Люис Хамилтън излезе отпред на колоната.
Само няколко завоя по-късно едвам не се стигна до конфликт сред двамата, когато Верстапен опита изпреварване, само че затвори непозволено Хамилтън при завоя. Макар и излязъл от пистата, Люис съумя да се върне в правия път още веднъж на първа позиция и стартира да натрупа задатък по отношение на Хамилтън - изненада още на старта.
Заради напускането на пистатата Хамилтън трябваше да бъде разследван, само че рейс-контролът реши да не се намесва. В " Ред бул " бяха гневни, откакто повторенията демонстрираха, че Верстапен е бил в вярна позиция за изпреварването, а Хамилтън е скъсил спортната отдалеченост, с цел да излезе още веднъж отпред - скандал още на старта и доста доводи за искания от страна на " Ред Бул ".
Увеличаваща се разлика сред Хамилтън и Верстапен
Дълго след старта екипът на " Ред Бул " продължи връзка с " автобус надзор " -а, само че от ФИА обясниха, че няма да има следствие и считат обстановката за решена. В същото време пък Хамилтън продължи да натиска педала на газта, като в границите на 8 обиколки отвори разлика от 2.3 секунди по отношение на Верстапен.
Различната тактика за Верстапен
За да завоюва квалификацията, Верстапен заложи на гуми " soft ", поради което задните гуми започнаха да отделят дребни късчета. Разликата с Хамилтън се усили, а тактиките на " Ред Бул " и " Мерцедес " започнаха да си личат и на пистата - по-ранно прекъсване за Верстапен и опит на Хамилтън да " натиска " и да усилва разликата, която доближи до над 3.5 секунди след обиколка №11.
Още преди 12-ата обиколка Макс се оплака от " съществено прегряване " на своите задни гуми - разликата с Хамилтън набъбна на съвсем 6 секунди, а изчисленията сочеха, че нидерландецът ще се озове зад Валтери Ботас, когато влезе в бокса.
Първо прекъсване за Верстапен и Хамилтън
В 14-ата обиколка " Ред Бул " повика Верстапен в бокса - промяната на гумите. Изборът беше на твърди гуми и Верстапен съумя да излезе на 5-о място току преди Ботас. " Мерцедес " избра да не рискува и повика още в идната обиколка Хамилтън - на него му бяха сложени същите гуми, а разликата от 5 секунди сред двамата се резервира.
Тук ли се взема решение купата във Формула 1?
След излизането на бокса Верстапен се задържа прекомерно дълго зад Карлос Сайнц. Той съумя да го изпревари в 19-ата обиколка, само че разликата с Хамилтън към този момент беше 10 секунди! От своя страна международният първенец имаше чиста писта пред себе си и настигне Чеко Перес доста бързо, а водачът на Ферари занапред трябваше да влиза в бокса.
Мексиканецът направи всичко по силите си, с цел да задържи Хамилън зад себе си. В продължение на повече от 1 обиколка Перес сподели отлични умения в отбрана и задържа Хамилтън зад себе си повече от обиколка и половина, с помощта на което Верстапен съумя да настигне Хамилтън - единствено две секунди разлика сред водачите в надпреварата. Чеко, несъмнено, пусна своя съотборник елементарно.
В връзка със своя екип Хамилтън съобщи, че Перес кара " доста рисково ", до момента в който от " Ред Бул " похвалиха съществено Чеко за това, че с съвсем изхабени гуми е съумял да забави международния първенец.
Тъжен завършек на кариерата на Кими Райконен
Докато погледите бяха вперени в борбата за върха, Кими Райконен отпадна в средата на надпреварата. Спирачната система на неговата " Алфа Ромео " даде недостатък, като това докара до излизане от пистата и строшаване на носа на болида. Финландецът се добра до бокса, само че там екипът нямаше какво да направи и Райконен не съумя да приключи последното си съревнование във Формула 1.
Джовинаци също завърши - Верстапен с ход на отчаянието
Джовинаци спря в safe зоната поради проблем и скоростта бе лимитирана. Хамилтън остана на трасето и реши да не минава през бокса (както и Ботас), а Верстапен и Перес поеха риск и смениха гумите си с нов комплект хард - ход на отчаянието и вярата.
" Моля ви, не пускайте сейфти кар " - от Мерцедес до " автобус надзор " -а
Интересна връзка имаше сред Мерцедес и ФИА, като немският конструктор надали не се помоли на " рейс-контрола " да не пуска действителен сейфти-кар. Причина за това беше решението на Мерцедес да не " привикат " Хамилтън за бокс, когато от " Ред Бул " повикаха и двата си болида. В последна сметка, " молбата " беше задоволена.
Изчисления преди финала във Формула 1
Мерцедес избра смяна в тактиката и Хамилтън остана на пистата с 18 секунди преднина пред Верстаспен. В същото време обаче международният първенец беше с остаряващи гуми, до момента в който Верстапен летеше по пистата с новите си гуми. Само за 3 обиколки Макс смъкна 3 секунди от задатъка на Хамилтън, като самият Люис изрази терзание за това дали неговите гуми ще устоят до края на надпреварата.
18 обиколки преди края изчисленията сочеха, че в случай че Макс успее да смъква по 0.8 секунди задатъка на своя конкурент, ще успее да го настигне към края на надпреварата.
Хамилтън отвръща на удара
Макар и с по-твърдите гуми и на доста обиколки, Люис усили темпото, с цел да не разреши на Верстапен да го настигне елементарно. Това забави изотаването, което бележеше Хамилтън по отношение на своя конкурент за купата, до момента в който Макс от своя страна към този момент не можеше да разчита на оптимална скорост, защото меката примес не се показва оптимално след първите обиколи.
Така, 10 обиколки преди края Хамилтън водеше с 11 секунди пред своя конкурент и изглеждаше, че ще се добере до финала без директен дуел против Верстапен.
Разликата се резервира в края
Хамилтън наподобява съвсем сигурният нов първенец. Разликата остана непроменена в идващите обиколки и 6 преди края се резервира над 11 секунди. Мерцедес пък очевидно бяха избрали добра тактика с изумителна математика, откакто болидът на Хамилтън устоя над 40 обиколи с твърдите гуми, до момента в който Верстапен влезе в трафик и нямаше по какъв начин да кара по-бързо.
Катастрофа и фрапантен процес!
5 обиколки преди края на рискова зона от пистата се стигна до злополука на Латифи! Това унищожи всички проекти на Мерцедес, като Верстапен незабавно влезе в бокса, с цел да смени своите гуми, до момента в който за Хамилтън бе определена друга тактика - да остане на пистата - по какъв начин ще приключи надпреварата остава в ръцете на " автобус надзор ".
Шокиращо обаче от ФИА въобще не бързаха с взимане на решение. На пистата излезе кола за сигурност, само че пък водачите не получиха инструкции да се наредят по отношение на позициите на всеки водач.
ШОКИРАЩО РЕШЕНИЕ НА ФИА
ФИА взе шокиращо решение и НЕ разреши на водачите, които са в предни позиции, да заемат тези позиции, до момента в който има " сейфти кар " на пистата.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО:
Преди последната конкуренция двамата водачи са с безусловно подравнен брой точки в подреждането. Който финишира по-напред този следобяд, той ще стане международен първенец. Ако въпреки всичко се стигне до тъждество - идентичен брой точки в края, то първенец ще бъде Верстапен поради множеството си победи през сезона.

Преди надпреварата през днешния ден водачът на " Ред Бул " бе най-бърз в квалификацията в Абу Даби и ще започва от полпозишън в последното съревнование за сезона. Белгиецът даде резултат 1:22.109, което бе с 0.371 по-бързо от времето на Хамилтън. Трети на стартовата решетка в неделя ще застане водачът на Макларън Ландо Норис (+0.822). Гран при на Абу Даби ще стартира в 15.00 часа българско време.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР