Надписът Дневникът е подправен на машините за гласуване в изборния

...
Надписът Дневникът е подправен на машините за гласуване в изборния
Коментари Харесай

Надписът „Дневникът е подправен“ на изборните машини бил от неточен превод от английски

Надписът " Дневникът е фалшифициран " на машините за гласоподаване в изборния ден на 2 октомври се дължи на неакуратен превод от британски език. Това изясни пред депутатите от парламентарната Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии заместник-министърът Благовест Кирилов.

Надписът " Дневникът е фалшифициран " е изписан единствено на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласоподаване в деня на вота. Досега като причина за пораждане на сходна грешка се съобщаваше, че може да е разбъркване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, недостатък в USB слотовете, погрешно изключване на машините по време на работа.

Представители на неправителствения бранш и специалисти от IT общността участваха през днешния ден в обществено разискване с депутатите от Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии. На нея бяха изразени мнения по признатите на първо четене промени в Изборния кодекс, отнасящите до машинния избор.

" Удостоверяването на машините за гласоподаване беше транспарантно ", увери заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов за провелите се предварителни парламентарни избори у нас. Той напомни, че представители на политически обединения са имали опция да вземат участие в процеса по засвидетелствуване, както и че на прегледа на изходния код на машините е участвал единствено един представител на политическа партия.

Техническите устройства за гласоподаване са били тествани за уязвимости и за това какви отбрани имат, стана ясно от думите на Кирилов. За надписът " Дневникът е фалшифициран ", появил се на машини в изборния ден, Благовест Кирилов изясни, че се дължи на неакуратен превод от британски на български език, както и че се дължи на сработилата отбрана на устройствата, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Лесно е да се хвърлят обвинявания, мъчно е да се потвърдят ", уточни той по време на полемиката.

" Има значителен % от българското общество, за който гласуването на машина е проблем ", коментира националният представител от ГЕРБ-СДС Павел Христов. Според него гласуването само на машина, каквото планува в този момент настоящият Изборен кодекс, нарушава правото на достъп до изборния развой за някои жители. Ето за какво те би трябвало да имат опция да гласоподават по желание и с хартиена бюлетина, стана известно от думите му.

За образец той даде възрастните хора, които не употребяват банкомат, тъй като технологията ги затруднява, а избират да теглят своите пенсии на ръка от клоновете на " Български пощи ".

По време на полемиката Атанас Шарков от гражданско съдружие " Боец " предложи прекосяване към отворен код, вместо към следен достъп до софтуера, с цел да има, по думите му, по-голяма бистрота.

Цветелина Пенева, представител на публичния съвет на Централната изборна комисия в полемиката, прикани от законопроекта да отпадне предлагането да се сумират данните от машинния и хартиения избор в общ протокол, тъй като това затруднява доста обработването им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР