Надеждите за борба със смъртоносния щам на птичия грип получиха

...
Надеждите за борба със смъртоносния щам на птичия грип получиха
Коментари Харесай

Учените с нова надежда в борбата срещу смъртоносния птичи грип

Надеждите за битка със смъртоносния вариант на птичия грип получиха дребен подтик, откакто учените откриха, че някои типове птици развиват имунитет.

На фона на най-лошата записана зараза в Обединеното кралство предходната година минимум 3,4 милиона птици са умрели или са били умъртвени, а магазините са останали с дефицит на яйца. Малък брой инфекции с птичи грип при хора също са открити от началото на настоящето огнище през 2021 година

Mozambique reports bird flu outbreak on laying hen farm
— Reuters (@Reuters)
В това, което те назовават " забележителна " стъпка напред, учените от Обединеното кралство считат - за първи път - че са разкрили случаи на морски птици, които са били изложени на сегашния вариант H5N1 и по-късно са се възстановили.

Като добре пристигнали вести за фермерите, изследването също откри, че предаването на далечни дистанции от една плантация в друга е извънредно малко евентуално.

Констатациите на групата FluMap от осем организации, ръководени от Агенцията за опазване на здравето на животните и растенията (APHA), се основават на „ дребен размер на извадката “ от северните ганети – тип, изключително уязвим към птичия грип – и типовете оран.

Тази година умряха доста по-малко - и учените откриха някои птици, които са били инфектирани и оживели. Инфекциите могат да се разпространят от диви към отглеждани птици, което значи, че оправянето с тях при дивите птици е значимо за отбраната на фермите.

Професор Иън Браун от APHA сподели: „ Данните от грипната карта демонстрират, може би не е изненадващо, че някои от [тестваните живи птици тази година] в действителност са били изложени, инфектирани са и са се възстановили и затова са били ваксинирани. “

" Въпреки това към момента има " доста неустановеност " по отношение на по-широките последствия " , добави той.

Scientists express cautious optimism about decline in UK bird flu
— Financial Times (@FT)
Вирусите на птичия грип могат да се преобразуват и трансформират, което значи, че равнищата на антителата евентуално ще намалеят с времето и по този начин имунитетът може да изчезне.

Това значи, че поколението през идната година не е обезпечено ваксинирано, тъй че учените към момента не чакат цели популации да се възползват.

Проф. Браун сподели, че констатациите са „ обилни нови данни “, само че не могат да бъдат разказани като „ огромен, огромен пробив “

„ Това ни дава повече визия какво се случва с вируса и неговото влияние върху биоразнообразието “, добави той.

Учените се надяват, че откритията ще обезпечат по-добро схващане за това по какъв начин се трансформира вирусът, което ще им помогне да управляват разпространяването и да защитят здравето на животните и хората в бъдеще.

Главният ветеринарен доктор на Обединеното кралство Кристин Мидълмис сподели, че Министерството на околната среда, храните и селските въпроси (DEFRA) договаря с фигури от промишлеността по отношение на вероятни имунизации за птици, отглеждани във ферми.

DEFRA и спонсорираната от държавното управление организация за проучвания и нововъведения на Обединеното кралство (UKRI) оповестиха в допълнение финансиране от £3,3 милиона за групата, с цел да научи повече за имунитета на дивите птици.

Друга група също получи £3,2 милиона, с цел да изследва капацитета за предаване на вируса от хора.

How the current bird flu strain evolved to be so deadly
— nature (@Nature)
Според DEFRA 60% от новите човешки болести произлизат от животни.

Въпреки че настоящият брой на доказаните случаи е по-малък спрямо това време предходната година, проф. Мидълмис сподели, че към момента има „ висок риск “ от разпространяване на инфекции и прикани фермерите да поддържат ограничения за биосигурност.

Говорител на RSPB сподели, че през 2023 година „ третото следващо лято морските птици в Обединеното кралство са наранени от този вариант на птичия грип, като до момента са умрели десетки хиляди птици “ .

NEW

'Significant' discovery in fight against bird flu: some seabirds (which spread infection to farmed chickens etc) seem to be developing immunity
— Victoria Seabrook (@SeabrookClimate)
Те приветстваха новината за признаци на имунитет, само че това „ не трансформира обстоятелството, че се нуждаем от незабавни природозащитни дейности, с цел да изградим резистентност на нашите уязвими популации от морски птици, тъй че те да могат по-добре да се възстановят от въздействието на тази опустошителна болест “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР