Надделяха политическите аргументи и в този смисъл ние дадохме шанс

...
Надделяха политическите аргументи и в този смисъл ние дадохме шанс
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Имаме Народно събрание благодарение на конструктивния подход на БСП

„ Надделяха политическите причини и в този смисъл ние дадохме късмет на Народното събрание да търси друго име – отвън двете най-големи политически групи. Когато видяхме, че това не е допустимо аз се обърнах към народните представители за поддръжка и споделих, че в случай че не я получа и в това гласоподаване – повече няма да вземам участие. Ако през днешния ден имаме Народно заседание то е посредством градивния метод на Българска социалистическа партия. “

Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

 

По думите му това са разпоредбите на демокрацията, колкото и необикновена да е обстановката. „ Един либерален парламент, в който партиите се караха, само че в последна сметка стигнаха до резултат. По стичане най-възрастния депутат, който е от ГЕРБ бе определен за ръководител на Народното събрание. Но не трябва те да остават с усещането, че са спечелили борба. Макар и най-голяма групата на ГЕРБ продължава да няма благоприятни условия да води Народното събрание. Всичко, което оттук насетне ще се случва е отговорност на най-голямата група, само че би трябвало да става в разговор и взаимни отстъпки с останалите “, добави Вигенин.

„ Въпросът е, че българското общество от няколко години е мощно разграничено и днешния парламент е проекция на това разделяне. Ние сме в обстановка или да тръгнем към основаване на държавно управление на безусловно безпринципна основа, или да си държим на правилата. На думи всички се борим против корупцията, само че като се пристигна на процедура не всички държавни управления го вършиха. Правиха се систематични опити колкото може повече да се удължи живота на тази система, която източва виталните сили на страната. Важно е да забележим съответни стъпки и дейности “, посочи зам.-председателят на Народното събрание във връзка с въпросите за битката с корупцията през годините. Той акцентира, че по време на своето ръководство от ГЕРБ са си основали един облик, който е изкарал хората на улицата.

„ Изхождайки от обстоятелството, че не сме сигурни какъв брой тъкмо ще продължи живота на това Народно заседание бързахме да внесем значимите за нас въпроси. Те са свързани със обществената политика, образованието, приходите. Колкото повече съумяваме да се съгласим по значими за хората въпроси, толкоз повече ще се покачва доверието в Народното събрание. Още преди да стартираме работа в Народно събрание организирахме една среща, с цел да забележим кои са въпросите, по които можем да реализираме единодушие като политика. Радвам се, че в тази обстановка тематиките за обществената политика, приходите, пенсиите, поддръжката за майките и демографската политика са нещо, които намира поддръжка у всеки. Да, ние сме част от тази антикорупционна коалиция, която беше в основата на нашето ръководство предния мандат “, съобщи Вигенин за целите на левицата.

Според него няма нищо изненадващо в предлагането на Българска социалистическа партия за хартиената бюлетина и по думите му социалистите имат нужната мотивация за това предложение. Те считат, че конституционното право на българските жители е било нарушено с въвеждането единствено на машинно гласоподаване. „ Затова желаеме да бъде даден избор. Според нас се ускорява и недоверието в изборния развой поради напълно машинното гласоподаване “, добави социалистът.

„ Днес стана ясно, че е допустимо служебното държавно управление да не внесе план на бюджет за идната година – ние държим това да стане. Тъй като без да разгледаме бюджет за идната година няма да можем да вземем значимите решения по повод приходите на хората, обезщетения за бизнеса и други. Готови сме, в случай че би трябвало да желаяме решение на Народно събрание, с което да задължим служебното държавно управление да внесе подобен план “, разяснява той държанието на служебното държавно управление и вероятността то да не внесе план на бюджет.

Вигенин съобщи, че бюджета, по който в този момент работи страната и актуализацията по него са били признати с голямо болшинство в предходното Народно събрание. „ Ако бъде импортиран подобен план ние може да намерим рационалните решения. Но страховете, които основава служебния кабинет и финансовия министър са неоснователни. Може да се направи рационален бюджет с невисок недостиг и нужните обществени поддържа за хората “, приключи той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР