Над зазиданата тераса пък има пръкнало се самодейно балконче, за

...
Над зазиданата тераса пък има пръкнало се самодейно балконче, за
Коментари Харесай

Защо този човек си бетонира балкона

Над зазиданата тераса пък има пръкнало се самоинициативно балконче, за което може да се хванем на бас, че няма строителни бумаги

Да си разшириш жилището като „ усвоиш “ терасата се е трансформирало от дълго време в стандарт по нашите ширини. В Бургас обаче сме с един гърди напред и може да патентоваме следващото „ ноу-хау “ в строителството. Колегите от уеб страницата meduzata.com се натъкнаха на поразителна панорама в жк Възраждане, комплексът, в който по подразбиране е най-разюзданото строителство.

Все остъклени балкони сме виждали, само че бетониран, признаваме – за пръв път. Точно подобен има на трети жилищен етаж на постройка наоколо до ОД на Министерство на вътрешните работи. Собствениците са трансформирали балкона си в бункер, с цел да си разширят стаята и като се лишат от част от прозорците.

Над зазиданата тераса пък има пръкнало се самоинициативно балконче, за което може да се хванем на бас, че няма строителни бумаги.

Освен, че гледката е шокиращо грозна, подобен тип проустройства са в прорез със закона и подлежат на унищожаване.

За да срещнем читателите на meduzata.com с правата им като притежатели на жилища, би трябвало да разбираем разликата сред балкон, лоджия и тераса.

Какво е балкон?

Законът дефинира балкона като открита използваема повърхност върху конзолна структура, издадена пред фасадата на постройката. Това значи, че балконът се построява пред фасадата на постройката, като не е заобиколен от стени. 

Какво е тераса?

Терасата пък е открита използваема повърхност, ситуирана върху пространства, върху колони или върху терена. 

Какво е лоджия?

Лоджиите пък са вдлъбнатини в цялостната постройка, които обаче са отворени от едната си страна и са включени в общия размер на постройката.

***

Именно градивните специфики на трите метода за отделяне на това пространство са причина за особеното им отнасяне от строителните правила. Законът изисква съществуването на позволение за градеж за терасите, само че не и за балконите и лоджиите.  Тоест законът е планувал балконите и лоджиите да могат да се остъкляват без нужда от координиране с общинската администрация.

За разлика от тях обаче, за терасите е належащо снабдяването с позволение за градеж. Тъй като терасите са построени върху колони или различен обект, тяхното остъкляване би рефлектирало върху цялостната структура и непоклатимост на постройката.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР