Над стотина пловдивчани и гости от страната се събраха днес

...
Над стотина пловдивчани и гости от страната се събраха днес
Коментари Харесай

Граждани в Пловдив искат махането на символа на съветската окупация Альоша

Над стотина пловдивчани и посетители от страната се събраха през днешния ден в подножието на паметника на руския окупатор Альоша с искане той да бъде неотложно демонтиран от хълма Бунарджика в Пловдив. Участниците в митинга настояха на негово място да бъде повдигнат паметник на български народен воин - Левски или Ботев. Гневните пловдивчани и посетители от страната акцентираха, че не е обикновено на най-високото място в остарелия град да се издига знак на войска, която е окупирала България, а през днешния ден пролива без съображение почтена кръв в Украйна. Те издигнаха плакати с надписи „ Вън Русия от България “, " За един по хубав град. Да освободим Альоша от наряд " и " Русия- Империя на злото ".
Протестната акция бе проведена от доктор Светослав Раянов, който на днешния ден преди една година счупи с чук плочата на МОЧА в София и даде старт на демонтажа му.
На събитието приказваха общинските съветници от „ Демократична България “ Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които предложиха премахването на руския боец от хълма, както и някогашния подуправител на Българска народна банка Мартин Заимов и юрист Станислав Станев, който до в този момент е провел няколко протестни акции против боеца с шмайзера.

Паралелно с митинга се организира и контрапротест от комунисти и путинисти, които бранят признака на окупатора. Те блокираха достъпа до самия монумент, а полицията ги охраняваше.

Адв. Станев разяснява, че няма изясненост дали контра акцията е законна, а и за какво Министерство на вътрешните работи е позволява. Ако няма нарушаване на публичния ред от русофилите, за какво Община Пловдив е позволила две противостоящи събитие в едно и също време, откакто уведомлението за митинг от съперниците на Альоша е подадено от дълго време и тогава е нямало входирано друго, пита юристът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР