Над половината от най-големите езера и водоеми в света вече

...
Над половината от най-големите езера и водоеми в света вече
Коментари Харесай

Над половината от най-големите езера и водоеми в света губят водата си

Над половината от най-големите езера и водоеми в света към този момент съдържат по-малко вода, в сравнение с преди три десетилетия, а за това са отговорни най-много стоплянето на климата и потреблението на вода от индивида, откриха откриватели.


Езерата и водоемите съхраняват 87% от течната прясна вода на повърхността на Земята. Но ново проучване, употребяващо сателитни наблюдения дружно с климатични данни и моделиране, демонстрира, че 53% от най-големите езера и резервоари на Земята в този момент съхраняват доста по-малко вода, в сравнение с през 1992 година Общото количество на изгубената вода се прави оценка на 602,3 кубични километра - еквивалентно на размера на езерото Мийд, което е най-големият контейнер в Съединени американски щати.

Само към една четвърт от езерата и водоемите в този момент съхраняват повече вода, в сравнение с през 1992 година Изследователите откриват също, че една четвърт от популацията на света живее в границите на басейните на пресъхващи езера.

Предишни проучвания демонстрират, че с повишаването на последствията от изменението на климата сухите райони стават все по-сухи, а влажните - все по-влажни. Но новото изследване, оповестено на 18 май в списание Science, откри, че езерата пресъхват както във влажните тропици, по този начин и в сухите райони.

" Това допуска, че наклонността към засушаване в международен мащаб е по-широка, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя пред " Live Science " водещият създател на проучването Фанфанг Яо, откривател на климата в Университета на Вирджиния.


Яо съобщи, че изследването е стимулирано от рецесията на Аралско море в Централна Азия, което е било четвъртото по величина езеро в света, преди да стартира да пресъхва през 60-те години на предишния век. През 2014 година НАСА разгласява сателитна фотография, на която се вижда, че източната част на южната част на Аралско море е изцяло изчезнала.

По-малко вода в езерата значи, че тя е по-малко налична за човешка консумация - от напояване и потребление в индустрията до доставяне с питейна вода за битови потребности - а ниските равнища могат да попречат на производството на хидроенергия. Екосистемите на езерата също страдат, като рибните популации и мигриращите птици са изложени на риск, когато водата понижава. А когато солените езера пресъхнат, новооткритото езерно дъно може да се трансформира в източник на токсични прахови стихии, които унищожават близката почва и предизвикват здравословни проблеми.

Изследователите са употребявали статистически модел, с цел да открият главните аргументи за загубата на вода в езерата и язовирите. Климатичното стопляне и човешкото ползване са главните аргументи за загубата на вода в езерата, до момента в който седиментацията - натрупването на боклуци - е най-голямата причина за загубата на вода в резервоарите. " Седиментацията е нещо като пълзящо злополучие, защото се случва в продължение на години и десетилетия ", споделя Яо.

Дали езерата на Земята ще продължат да пресъхват, зависи от комплицираното взаимоотношение на разнообразни фактори. Но това ново проучване може да ни даде известна визия какво може да се случи при разнообразни условия, сподели Яо.


Езерата, които са натрупали вода, са ситуирани най-вече в райони с ниско население, като северните Големи равнини в Северна Америка, и откривателите са открили, че насъбраните количества са се дължали основно на увеличените превалявания.

Яо съобщи, че в случай че равнището на преваляванията остане същото, въздействието на стоплянето и потреблението на вода от индивида може да стане проблематично. " Ако продължим с нормалната си активност и източваме водата, с цел да посрещнем оптималните си потребности, ще влошим обстановката ", сподели той.

Проучването демонстрира също, че като променим метода, по който консумираме вода, можем да обърнем част от свиването на езерата. Езерото Севан в Армения да вземем за пример е набрало вода, откакто през 2000 година държавното управление е приело закони за възобновяване на езерото и за икономисване на вода. " Ако предприемем дребни дейности за избавяне на водните басейни, които са мощно повлияни от човешката активност, тези водни басейни могат да бъдат избавени ", споделя Яо.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР