Над една трета от възрастните в Европейския съюз не спортуват

...
Над една трета от възрастните в Европейския съюз не спортуват
Коментари Харесай

СЗО с нов тревожен доклад

Над една трета от възрастните в Европейския съюз не спортуват задоволително - наклонност, която се задълбочава от пандемията от COVID-19, донесла неподходящи последствия за здравето, се показва в отчет, оповестен в петък от Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), осведоми Агенция Франс Прес.

През 2016 година 35,4% от възрастните в 27-те страни - членки на Европейски Съюз, са били незадоволително дейни съгласно критериите, дефинирани от СЗО, които изискват 150 минути физическа интензивност с умерена активност седмично.

Според същия отчет, оповестен от СЗО и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, съвсем половината от възрастните европейци (45%) оповестяват, че в никакъв случай не са правили физически извършения и не са спортували.

60 минути за здраве

Ниското равнище на физическа интензивност е особено и за подрастващите, изключително за девойките: единствено 17,6% от момчетата и 9,6% от девойките заявяват, че съблюдават рекомендацията на СЗО за най-малко един час умерена или интензивна физическа интензивност дневно.

Ситуацията не се усъвършенства с възрастта: единствено една четвърт от възрастните над 55 години практикуват спорт или се упражняват най-малко един път седмично.

Жените също са по-малко дейни от мъжете. Разликата сред половете е явна за възрастовата група 15-24 години: 73% от мъжете спортуват или се упражняват най-малко един път седмично, до момента в който при дамите този % е едвам 58.

Социално-икономическото състояние също оказва известно въздействие. Само 24% от хората, които се считат за представители на работническата класа, настояват, че спортуват най-малко един път седмично, спрямо 51% от хората, които се считат за по-заможни в обществената категория.

Пандемията от COVID-19 е влошила още повече тази обстановка: макар че локдауните накараха някои от възрастните да спортуват повече, противоположната обстановка е доста по-често срещана. Повече от половината европейци са понижили физическата си интензивност, а единствено 7% от тях възнамеряват да спортуват повече след края на пандемията, показват създателите на отчета.

Ако всички съблюдаваха равнищата на физическа интензивност, предложени от СЗО, всяка година биха могли да бъдат избегнати повече от 10 000 случая на преждевременна гибел, регистрирани при хора на възраст сред 30 и 70 години. Средната дълготрайност на живота би се нараснала с най-малко 7,5 месеца за хората, които сега са незадоволително дейни, настояват създателите на отчета.

Освен това държавите-членки на Европейски Съюз ще спестят 0,6% от бюджетите си за опазване на здравето, допълват създателите на отчета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР