Над десетилетие след като под руините на рухнала сграда на

...
Над десетилетие след като под руините на рухнала сграда на
Коментари Харесай

Голяма опасност дебне софиянци

Над десетилетие откакто под руините на рухнала постройка на "Алабин " две млади девойки изгубиха живота си, в центъра на София продължава да има рискови постройки. Много от тях са монументи на културата. Пред Българска национална телевизия кметът на столичния регион "Средец " Трайчо Трайков изясни, че минимум 50 от общо 400 остарели здания там са в незадоволително положение. Три от тях имат потребност от незабавно обезопасяване, стана ясно от неговите думи.

"Най-притеснителен за мен е казусът с къщата на Гешов на Попа, която е благосъстоятелност на частен вложител ", разяснява Трайчо Трайков. Той разясни, че опитите да бъдат уверени притежателите на постройката да я възстановят, не срещат триумф.

"Ние като регион се опитваме да спомагаме в този развой на основния проектант ", посочи той. Подобни разногласия сред притежатели и община от време на време не престават с години, до момента в който в това време животът на емблематичните здания постепенно изтича, твърди кметът на регион "Средец ".

"Над 40 здания, които бяха неподдържани и в неприятно положение не могат да бъдат възобновени и надлежно се издаде заповед за тяхното унищожаване. За последните 10 години може би 45 здания, които са монументи на културата са възобновени.

Предприети са и дейности против доста други остарели здания ", сподели за Българска национална телевизия Савина Савова, кмет на регион "Възраждане ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР