Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиената

...
Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиената
Коментари Харесай

БЛС настоява за хибридно издаване на рецепти. Какви са предимствата?

Над 90% от лекарите не поддържат цялостното отпадане на хартиената рецепта от 1-ви май. Това демонстрира изследване на Българския лекарски съюз.

Оттам настояха да се даде опция за хибридно потребление на електронни и хартиени предписания. С писмо до здравния министър Асена Сербезова от БЛС предложиха два разновидността. Първият планува лекарите да могат да изписват предписания и на хартия, а по-късно в аптеките фармацветите да ги вкарват електронно, тъй че да се архивира и наблюдава лекуването на пациента. Ако това предложение не бъде чуто и хартиената рецепта отпадне напълно, лекарите упорстват за по-строг надзор в аптеките, тъй че при инспекция на склада наличностите да подхождат на електронните наставления.

Вече от месец Крум Николов се лекува от пневмония. Идва при персоналния доктор, носейки последната си рецепта, с цел да напомни какво лекуване му е изписано. " Аз съм на хартиена рецепта от предишния път, употребявам я. Сега съм пристигнал на надзорен обзор. Това е за еднократно прилагане, до момента в който ми мине. Минава, хвърля се и край ", споделя той.

Именно неналичието на диря за пациента след прключване на лекуването кара фармацевти да поддържат дигитализацията на рецептите.

" Всеки, който е минал на няколко прегледа, в случай че инцидентно не си е запазил хартиената рецепта, информацията се губи напълно ", споделя Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

Лекари обаче упорстват тази информация да се вкарва онлайн на място в самата аптека, не в лекарския кабинет. И по този начин самите медици да могат да продължат да издават хартиени предписания.

" Ние не сме единствено стационирани, както са аптеките. Ние вървим на всички места. При това състояние, даже рецептата да е бяла рецепта от кочан, тя може да бъде записана от съответното лице тъкмо какво е изписано ", счита доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

От аптечната камара са срещу. " Ние желаеме точно с въвеждане на електронната система да се ускори контролът върху предписването на медикаменти. Всяко предложение, което цели да изключи някой от участниците от системата на електронно опазване на здравето, в действителност по-скоро я опорочава ", има вяра Антон Вълев.

Друго предложение на лекарите е да има механизъм за надзор при продажбата на медикаменти в аптеките. За да се спре практиката за разпределяне на лекарства без лекарско наставление.

" Ние бихме желали, в случай че всичките предписания са единствено електронни, от аптеките да не излиза нито едно лекарство, без преди този момент то да е било изписано на електронна рецепта ", споделя доктор Брънзалов пред Нова.

Като за задачата да се ревизират наличностите в складовете и дали те подхождат на рецептите.

" Откога лекарският съюз се вълнува от оборота на медикаментите? Това е все едно да желаете от на следващия ден аптеките да ревизираме по какъв начин тъкмо лекарите си организират прегледите ", опонира Вълев.

От здравното министертво към този момент не са коментирали предложенията на лекарския съюз. Проектът за цялостно отпадане на хартиените предписания от 1-ви май е на стадий публично разискване. Мнения и мнения се събират до 26-ти април.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР