Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия

...
Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия
Коментари Харесай

Нефтохим“ се готви да преработва неруски нефт от 2025 г.

Над 7 млн. тона нефтена суровина е преработила бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД през тази година. Произведени са 1,7 млн. тона високооктанов авто бензин, 3,1 млн. тона дизелово гориво и 1,8 млн. тона други горива, специфични артикули и полимери.

За съпоставяне през предходната година, поради пандемията, преработката на нефтени първични материали е била 4,2 млн. тона. Данните заключи през днешния ден Ильшат Шарафутдинов, ръководител на УС на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД по време на Обществения съвет за партньорство, прецизираха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на сдружението. 

Доставките на подготвена продукция за вътрешния пазар (автомобилни бензини А-95 и А-100, дизелово гориво, авиационно гориво, пропан-бутан и битум) съставляват 43 на 100 от общата продукция.

Останалата част, излиза наяве от данните, се осъществя зад граница. В допълнение към асортимента за вътрешен пазар се прибавят котелно гориво, реактивно авиационно гориво, корабно гориво, първични материали за нефтохимическата индустрия, пропилен, полипропилен и сяра, за които няма пазар у нас. 

След инвестиция от 3 милиарда щатски $ в софтуерна рационализация и повишение на екологичната и енергийната успеваемост на рафинерията е реализирана дълбочина на преработката до над 96 на 100 и показател на Нелсън от 13, който е един от най-високите в света, е записано в доклада на сдружението, показан пред членовете на Обществения съвет за партньорство на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.

Модернизация на нефтопристанищен терминал " Росенец " и нов комплекс за полипропилен

През идната година сдружението ще продължи да работи по модернизацията на съществени софтуерни и инфраструктурни планове. През актуалната година е приключена реконструкцията на апаратура „ Каталитичен крекинг “ с бюджет от 61,2 млн. щатски $. Постигнато е доста усъвършенстване на софтуерните индикатори и равнището ѝ на надеждност, регистрират от рафинерията. Създадена е опция за работа в два режима: за произвеждане на бензин и за произвеждане на пропилен.

Към момента се правят и действия по модернизацията на пристанищен терминал „ Росенец “.

Очакваните вложения за интервала 2019-2026 година са в размер на 130 млн. щатски $. Продължава и работата по плана за строителство на нов комплекс за произвеждане на полипропилен, като окончателното капиталово решение за построяването му ще бъде взето след нормализиране на ситуацията, осигуряваща предвидимост на бизнес средата, прецизираха от сдружението. 

Как рафинерията в Бургас ще работи след 2025 година?

Предприятието край Бургас се приготвя за прекосяването към преправка на неруски петрол от 2025 година. Като главно предизвикателство от сдружението регистрират

логистичните ограничавания – прекосяването на огромни танкери през проливите Босфор и Дарданели,

неведнъж увеличените периоди за доставка и рисковете от закъснение на доставките заради метеорологични или други аргументи. 

В тази връзка концепцията за възобновление на плана „ Бургас-Александруполис “, само че с подаване на суровина от Гърция към България в подобаващ вид, който да бъде осъществен от страната или от държавно-частно партньорство, е решение, което би асъдействало за възстановяване на логистиката посредством отбягване на проблематичните проливи, регистрират от компанията. От там означават, че е належащо и

създаване на резервоарен парк с потенциал от най-малко 1 млн. тона за разбъркване на разнообразни сортове петрол в микс с непрекъснато качество и обезпечаване на нужните „ буферни “ ресурси при положение на закъснение на доставките.

Свързването на Егейско с Черно море с нефтопровод в комбиниране с построяването на задоволително огромна резервоарна база ще спомогне за диверсификация на доставките на петрол за черноморските страни и спомагателна енергийна самостоятелност. Този план може да се трансформира в нефтен хъб „ Черно море “, който ще увеличи ролята на България в енергийната сигурност на района, смятат от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД. 

И още: все още в нефтената рафинерия край Бургас са заети 1300 служащи и чиновници. Допълнително личният състав на сервизни организации е към 10 000 души.

За миналите три години в партньорство с общините Бургас и Камено в планове с необятен публичен достъп са вложени 1,5 млн. лв.. Голяма част от средствата са вложени в ремонт, обзавеждане и съоръжение на учебни заведения и детски градини, създаване на детски и спортни площадки по Програма „ Моят град, моят квартал, моята улица “ в Бургас. Изградена бе детска площадка в Община Созопол, а в Община Камено бе осъществено саниране на читалище „ Просвета “, реновирана инфраструктурата на централната градска част и благоустроен централният парк.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР