Над 660 000 лева от дарения са събрани до момента

...
Над 660 000 лева от дарения са събрани до момента
Коментари Харесай

Хората без къщи в карловските села още чакат фургоните, даренията надхвърлиха 660 000 лева

Над 660 000 лв. от дарения са събрани досега за потърпевшите от наводнението в Карловско. Парите са постъпили от донори по сметките на общината и с DMS, оповестиха от пресцентъра. Предстои през днешния ден Общинският съвет да вземе решение какъв да бъде механизмът за разпределение на помощта за потърпевшите.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиянство и готвене, само че в множеството обитаеми места индикаторите й се усъвършенстват. Очаква се до дни РЗИ-Пловдив да даде позволение водата от водопровода да се използва освен за битови потребности, за което Кризисният щаб ще уведоми навреме популацията, прецизират от екипа на кмета Емил Кабаиванов.

96 къщи в потърпевшите карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер конструктор поетапно в околните дни . Задачата е да бъдат направени изводи дали тези домове подлежат на ремонт или би трябвало да бъдат разрушени. Становищата ще бъдат завършени в протоколи, които ще се връчат на притежателите на парцелите. Ако, съгласно специалистите, постройката не може да бъде ремонтирана, общината ще спомага за разрушаването ѝ.

Общо над 160 къщи бяха наранени от наводнението единствено в село Богдан. 7 от тях са изцяло разрушени от потопа, а най-малко по 20 има съществени нарушавания на структурата.

Обследването на къщите ще продължи 10 дни. То ще се прави от инженер-конструктор, който ще обикаля къщите дружно с кмета на обитаемото място ", съобщи в по заместник-кметът на Карлово Донка Люртова.

" От през днешния ден, в границите на 10 дни, инженер-конструктор, който ще бъде за село Богдан и за село Каравелово ще обследва къщите. След това ще получим тяхната писмена експертиза за това какви ограничения ще бъдат подхванати - дали къщата може да се укрепи или е за изцяло срутване. След мнението спешният щаб ще излезе със мнение дали финансово от страната, посредством даренията или посредством хората по какъв метод тези къщи ще бъдат възобновени. Но в този момент най-важното е да податлив и да успокоим хората след обследването дали въобще могат да влизат в къщите. ", разяснява Люртова.

До 10 дни се чака в засегнатите села да дойдат фургони, в които да бъдат настанени фамилиите, изгубили домовете си.

Междувременно доброволците към момента не са изоставили потърпевшите от потопа в Карловско. Само в Богдан през уикенда помагаха за разчистването на къщи и улици 13 доброволци от сливенското село Глушник, които работиха на терен две следващи съботи. Повечето са от доброволческото формирование " Грамадите ", заяви пред Българска телеграфна агенция инж. Снежана Кънева от общинския отдел " Сигурност и ръководство при рецесии " в Сливен.

Доброволците от Сливенско бяха са в Богдан за лична сметка , със свои коли, техника и принадлежности, отпред с кмета на Глушник и неговото семейство. Хората занесоха и подаяние за потърпевшите - спално долни дрехи, посуда и други предмети от първа нужда.

" Има огромна потребност от доброволци и техника, тъй като има доста работа ", сподели кметът Димитър Петков. Той дефинира обстановката в потърпевшите села като огромна покруса. И двата пъти са помагали за изриването на тиня, пясък, клони и кал от домовете на хората.

" В дома, който почиствахме през тази седмица, няма от кое място да се влезе, пред него няма улица, описа той. Собствениците са възрастно семейство, които са безсилни да се оправят с бедствието ", описа доброволецът и кмет на Глушник. Той изрази паника за хората, чиито къщи са били отнесени от стихията и на които са били обещани фургони, защото времето се утежни и температурите паднаха.

 Снимка: Facebook, Община Сливен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР