Над 630 хил. фирми ще могат да се възползват от ...

Над 630 хил. фирми ще могат да се възползват от

Държавата компенсира бизнеса със 110 лева за мегаватчас

Над 630 хиляди компании ще могат да се възползват от мярката.
Властите взеха решение да компенсират бизнес консуматорите на електрическа енергия. Право на държавната помощ ще имат над 630 хиляди небитови крайни абонати. Това обяви служебният министър председател Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лева за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лева за мегаватчас, която съгласно компаниите е извънредно незадоволителна.

Подпомагането ще стартира със задна дата-от 1 октомври т.г. и ще продължи до 30 ноември, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 година „ Средствата ще бъдат обезпечени по държавния бюджет за сметка на представянето на безплатни средства от АЕЦ „ Козлодуй “, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дял от БЕХ “, изясни Янев.

За компенсациите е очакван общ бюджет от 450 млн. лева Помощта ще се отпуска автоматизирано, въз основа на подписан контракт сред Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Служебният министър председател разяснява и новите ограничения за оправяне с пандемията. "Намираме се в тежка обстановка и това не е нечиста сделка. Не очаквайте от мен да се пробвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя потенциал. Въведените от Здравното министерство ограничения не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори ", съобщи Янев.

Той бе безапелационен, че локдаун няма, макар спекулациите.

"Да, може да бъдем подложени на критика за нужното време за съответните системи, само че налагането на заповедта ще стартира от следващата седмица, с цел да може хората да се приготвят по адекватен метод. Това, което подхващаме като краткотрайна мярка, е напълно провокирано от нуждата да запазим живота на българските жители и стабилността на здравната система. Алтернативата е да затворим страната ", посочи още Янев по отношение въвеждането на зеления документ.

"Аз съм подготвен да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е наистина ли всеки един от нас може да носи вина за своя живот и живота на близък. Затова ви приканвам за самообладание, взаимност и съпричастност, с цел да може бързо да се върнем към нормалността ", прикани Стефан Янев.

В брифинга участваха още министърът на финансите Валери Белчев, министърът на стопанската система Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Източник: skandal.bg