Над 62% от участниците в програми и мерки за заетост

...
Над 62% от участниците в програми и мерки за заетост
Коментари Харесай

Зам.-министър Лазаров: Над 62% от участниците в програми и мерки за заетост са започнали работа или собствен бизнес

Над 62% от участниците в стратегии и ограничения за претовареност и образование, финансирани от държавния бюджет, по-късно са почнали работа или личен бизнес. Това съобщи заместник-министър Лазар Лазаров при разкриване на проведената от Министерството на труда и обществената политика конференция, на която бяха показани резултатите от оценката на резултата от политиката на пазара на труда.

Изследването се прави за повторно и включва оценка на стратегиите и ограниченията, включени в Националния проект за деяние по заетостта (НПДЗ) през 2017 година, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

При предходното изследване лицата, които са се осъществили сполучливо на пазара на труда след присъединяване в стратегии и ограничения за образование и претовареност са били малко под 60%. Данните от настоящето изследване демонстрират, че безработните, взели участие в стратегиите и ограниченията, са имали два пъти по-голям късмет да си намерят работа спрямо незаетите, които не са били включени в тях. Резултатите от проучването демонстрират още, че най-ефективни са дейностите, ориентирани към работодатели в частния бранш, защото участниците в тях по-често остават на работа след приключването на програмата или мярката.

Изследването демонстрира също, че стратегиите и ограниченията за претовареност са съдействали в по-голяма степен за понижаване на броя на безработните дами спрямо незаетите мъже. Голям е приносът на дейната политика на пазара на труда измежду лицата с ниско обучение, защото присъединяване им в стратегиите и ограниченията за претовареност и образование способства за по-лесна професионална реализация по-късно. Почти всички запитани работодатели (96%) декларират, че не са уволнили нито един служащ, заради това че са наели чиновници на субсидирани работни места.

В изискванията на стопански напредък и ниска безработица ограниченията, ориентирани към работодателите, наемащи безработни лица от неравнопоставените групи на пазара на труда, имат по-висок чист резултат, в сравнение с в условия на рецесия. Освен това нарастването на чистия резултат от актуалното проучване, спрямо предходните, се дължи най-вече на по-високия чист резултат при дамите, лицата с главно обучение, както и на лицата, живеещи в регионалните и другите градове.

Това значи, че точно на тях би трябвало да се обърне особено внимание в дейната политика на пазара на труда в идващите няколко години, сподели заместник-министър Лазаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР