Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на

...
Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на
Коментари Харесай

12 000 българи тестват експериментални лекарства

Над 60 нови медикаменти и лечения се създават с помощта на клиничните изследвания. През 2022 година броят на участниците в научни проучвания с света доближава над 1,8 млн. души. В България пациентите, които годишно се включват в клинични изследвания са към 12 000. 

" България е сносно развита страна във връзка с клиничните изследвания и ние сме доста атрактивен пазар във връзка с провеждането им. Страната ни се подрежда на 13-то място по атрактивност за провеждането на тази научна активност. Въпреки разбиранията, че страната е доста обратно по икономическо развиване, във връзка с клиничните изследвания сме доста атрактивен пазар ", коментира изпълнителният директор на Pratia България д-р Мартин Костурски пред Bloomberg TV Bulgaria.

Почти всички огромни организации за клинични изследвания към този момент имат в България свои представителства. Нашите регулаторни органи дават положителни интервали за утвърждение на клиничните изследвания. Тези проучвания се провеждат по едни и същи процедури, без значение в кая част на света са.

" През последните години онкологията заема най-малко 30% от броя на клиничните изследвания и за това най-вече новаторски лечения се появяват там ", уточни д-р Костурски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР