Над 60 млади телета от популярната месодайна порода Блек Ангъс

...
Над 60 млади телета от популярната месодайна порода Блек Ангъс
Коментари Харесай

Блек Ангъс бейби бум в стопанството на Еко Агро

Над 60 млади телета от известната месодайна порода Блек Ангъс са се родили в стопанството на „ Еко Агро “ през миналия месец ноември. Това е самобитен бейби взрив за фермата, споделя нейният шеф и основен ветеринар доктор Мартин Иванов. Ако всичко върви по проект, упованията са до края на м. февруари идната година броят им да доближи над 140. Сред новите попълнения на трите стада са и две двойки близнаци, което се случва извънредно рядко. Младите животни ще останат с майките си в продължение на 9 месеца, с цел да бъдат захранени с значимите за тяхното развиване коластра и мляко, богати на хранителни субстанции, витамини и минерали.

„ Нашите телета са напълно пасищно отгледани и по метод, оптимално доближаващ се до естествената им среда. Това отличава фермата от останалите в страната и дава резултат както върху качеството им на живот, по този начин и върху вкусовите индикатори на месото “, споделя доктор Иванов, който се грижи за елитните животни на нежната възраст от 28 години. „ Имаме крави майки, които са на повече от 10 години, към момента се усещат добре и дават генерации. При други ферми тази възраст рядко доближава 4 години “, добавя той, като прецизира, че огромно значение за това има тяхната диета – с изключение на свободната паша, тук говедата се дохранват само със лично създадени сено, люцерна, силаж и плява, без никакви съсредоточени фуражи. „ Самите пасища, ситуирани в землището на Балчик, се намират в Натура 2000 и това подсигурява тяхната непорочност и отбрана от нездравословни човешки въздействия. На тях порастват разнообразни билки, наситени на потребни етерични масла, които придават доста характерен и прелестен усет на месото. Малко хора знаят, само че мазнината на пасищно отглежданите животни е богата на Омега-3 наситени мастни киселини, в пъти повече от стандартно отглеждани животни. В нея намираме и огромни количества обвързвана линолова киселина (CLA), която играе значима роля в поддържането на оптималните функционалности на организма, и която той не може да синтезира самичък. Тя улеснява изгарянето на мазнините, подтиква мускулния напредък, понижава риска от ракови болести, покачва имунитета и понижава инсулиновата устойчивост “, споделя още доктор Иванов.

Във фермата на „ Еко Агро “ се отглеждат към 400 говеда от породата Абърдейн Ангъс, или по-известна поради черната си багра като Блек Ангъс. Животните произлизат от тучните поля на Шотландия и са извънредно устойчиви на зимни условия. Месото се отличава със мощно изразена мраморираност и крехкота. От напълно скоро в стопанството живеят и няколко животни от вариация Ред Ангъс, отличаващи се от черните си събратя по аления цвят на козината.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР