Над 60 хиляди души работят в първите 2500 компании у

...
Над 60 хиляди души работят в първите 2500 компании у
Коментари Харесай

Пулев: Само по първите две процедури от Плана за възстановяване подкрепяме над 60 000 души в 2500 фирми

„ Над 60 хиляди души работят в първите 2500 компании у нас, които ще получат финансиране по две от процедурите от Плана за възобновяване и резистентност, по които Министерството на нововъведенията и растежа сега подписва контракти “.

Това разяснява служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев във връзка сключването от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР на първите над 860 контракта с български компании по Плана за възобновяване .

По първата отворена мярка – за „ Технологична рационализация “ – по ПВУ утвърдените за приемане на средства компании у нас са 953 . В тях са заети близо 34 000 лица . Главната дирекция обаче обезпечи спомагателен запас от над 32 млн. лева по мярката, като се отхвърли от консултантска помощ и пренасочи ресурса към компании от аварийния лист с утвърдените и изчакващи финансиране.

„ Като поддържаме софтуерното обновяване на компаниите в този момент, им оказваме помощ за по-устойчиво бъдеще, а това неизбежно е обвързвано със запазването на актуалните работни места. Разбира се, основно е и за основаването на нови. Ние не забравяме, че зад всеки бизнес, стоят хора с техните фамилии “, разяснява данните министърът на нововъведенията и растежа. Той посочи, че броят на подкрепените работещи ще нарасне още с обезпечаването на спомагателните 32 млн. лева „ С тях бюджетът на мярката става 293 млн. лева, след в началото заложените 260 млн. лева “ , акцентира министърът.

Пулев напомни, че досега министерството е сключило 860 контракта с утвърдените компании за приемане на над 225 млн. лева

Що се отнася до втората процедура – за „ ИКТ решения и киберсигурност “ утвърдените компании са 1599 . В тях броят на заетите лица е над 27 000 . С малко над 30 млн. лева МИР ще поддържа микро-, дребни и междинни предприятия за направа на уеб сайтове, онлайн магазини, за цифрова реклама, киберсигурност, пазаруване на програмен продукт за усъвършенстване на управническите, индустриалните и логистичните процеси и други

„ Интересът към Плана за възобновяване е голям. Само по двете процедури получихме над 10200 планови оферти а интервал от два месеца. Горд съм, че с екипа ми успяхме да покажем на бизнеса в България, че Планът е отворен и работи, че тези пари не са за избрана клика от нормални обвинени, а стигат до всички области на страната. Обиколихме персонално цяла България и разказахме на локалната власт и бизнеса по какъв начин да аплайват и да доближат до тези пари “ , съобщи Пулев.

В момента по линия за кандидатстване са отворени още две процедури от ПВУ – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет 200 млн. лева и период на кандидатстване до 15 май, както и за компании, получили от Европейска комисия „ Печат за високи достижения “ . Тя е с бюджет 118 млн. лева и е отворена за кандидатстване до 12 май

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР