Над 550 български деца ще получават медицинските храни като грижа

...
Над 550 български деца ще получават медицинските храни като грижа
Коментари Харесай

Над 550 деца ще получават медицинските храни от държавата, вместо от дарители

Над 550 български деца ще получават медицинските храни като грижа от страната, вместо да чакат на дарителски акции.

След две години покровителство на Национална мрежа за децата и над 20 организации в страната, НЗОК одобри два кода, посредством които медицинските храни при домашно лекуване ще бъдат реимбурсирани, показват от организацията.

На съвещание на Надзорния съвет на 17 октомври НЗОК одобри в Списък на болесттите, за чието домашно лекуване на територията на страната Касата заплаща изцяло или отчасти медикаменти, медицински произведения и медицински храни, да бъдат добавени следните два кода по МКБ 10 – Е43 за „ Тежко белтъчно-калорийно недохранване, неуточнено “ и Е44.0 за „ Умерено белтъчно-калорийно недохранване “.

Това значи, че над 550 български деца, както и възрастни, които имат потребност от ентерални храни, ще ги получават като грижа от страната, вместо да чакат на дарителски акции. След месеци гледище пред институциите НЗОК одобри, че малнутрицията е задоволително съображение, с цел да се възстановяват медицински храни за пациенти, които имат потребност от нея.

Зад тази първа крачка стоят две години непринуден труд и воля за смяна на специалисти от Национална мрежа за децата, съдружие „ Общност Мостове “, лекари, родители и представители на 24 цивилен организации в страната, които писаха писма, вършиха разбори вместо институциите, вървяха по ведомствата, с цел да изясняват сериозността на казуса и да упорстват страната да поеме грижата за пециентите с малнутриция и малдисгестия по този начин, както се случва в другите европейски страни.

Решението от съвещанието на 17 октомври е оповестено в уеб страницата на НЗОК, документът е наличен и в уеб страницата На Национална мрежа за децата. Очаква се до дни Решението да бъде обнародвано в Държавен вестник, след което предстоят още няколко стъпки. На последващо съвещание в НЗОК комисия би трябвало да изготви спецификациите за храните, които ще бъдат закупувани от касата през 2024 година Те следва да бъдат утвърдени от Надзорен съвет, след което да се премине към провеждането на търговете. Очаква се медицинските храни да бъдат налични за деца и възрастни пациенти с реимбурсиране от Касата от идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР