Над 55 000 пътници са засегнати от еднодневната стачка на

...
Над 55 000 пътници са засегнати от еднодневната стачка на
Коментари Харесай

Стачката на пилотите на Райънеър засегна над 55 хиляди пътници

Над 55 000 пасажери са наранени от еднодневната стачка на водачите на Райънеър. Това е най-голямата стачка в 33 годишната история на нискобюджетния авиопревозвач. Отменени са 4 полета на компанията от и до летище София, до Белгия и Германия. Протестите са за по-добро възнаграждение и условия на труд.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
По транспорт на пасажери Райънеър е най-голямата самолетна компания в Европа. Затова и днешната стачка има съществено отражение. С 400 анулирани полета, стачката засегна над 55 000 пасажери в доста европейски страни. Пилотите главно се оплакват, че компанията не ползва локалните законодателства.
Йоост ван Доесбург, представител на профсъюз на водачите в Холандия: " Райънеър не ползва холандското трудово законодателство за холандските водачи. Много водачи не са платени, когато са заболели и могат измежду нощ да бъдат пренасочени в чужбина ".
Сред главните претенции e до 40 процентно нарастване на заплатите, само че митингът има и други цели.

Дидие Леббе, представител на профсъюз в Белгия: " Хората да са платени,когато не летят, да имаме право на обществен разговор и посланичество в него. " Инголф Шумахер, договарящ от страна на пилотски профсъюз в Германия: " Не става дума да се разгроми Райънеър, това е невероятно, а да се изпрати ясно обръщение към управлението в Дъблин и то е Райънеър би трябвало да се промени ".


Исканията на стачкуващите са на фона на доходи на авикомпанията за първото тримесечие на тази година от 309 милиона евро. Печалбата е с 22 % по-малка поради поскъпналото гориво и към този момент увеличени през януари заплати.

Питър Белю, основен действен представител на Райънеър: " Няма да променяме бизнес модела на Райънеър, с цел да се съобразим със смешни претенции за увеличение на заплатите до 40 %. Няма да ставаме Луфтханза, няма да променим нашия нискобюджетен модел ".
Прочутият с непреклонността си началник на ирландската компания Майкъл О`Лиъри призна пилотските синдикати едвам в края на предходната година. Преди това избухна сериозен спор,който докара до анулация на 20 000 полета. Заради рецесията О`Лиъри се отхвърли от бонуса си за тази година, който би могъл да стигне 1 милион евро. Дали договарянията сред двете страни ще се възобновят ще зависи евентуално от изхода на стачката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР