Над 500 самодейци ще участват в Третия Международен фолклорен фестивал

...
Над 500 самодейци ще участват в Третия Международен фолклорен фестивал
Коментари Харесай

Самодейци от цялата страна се събират под връх Стовци

Над 500 самодейци ще вземат участие в Третия Международен фолклорен фестивал „ Ехо от Стовци”. На 17 и 18 август на площада в село Смоляновци – община Монтана, ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за достоверен и обработен фолклор. Интересен акцент в програмата ще бъде присъединяване на групата от с. Ветрен. Те ще се показват със сватбения бит „ Медник” и с гайдари в първия фестивален ден. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора. Изпълнителите идват от разнообразни области на страната - Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив и други обитаеми места.
След конкурсна стратегия в събота следва концерт на Цветелина и на известния в Северозапада оркестър „ Видин” с началник Вени Петков. В неделя след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от „ Саки Бенд” – Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич.
Фестивалът „ Ехо от Стовци” е с конкурсен темперамент. Тричленно жури ще прави оценка осъществяванията. Награди на най-талантливите ще присъдят Соня Чакърова - национална певица от хор „ Космически гласове " и режисьор на предаването „ От българско по-българско” на Национална телевизия СКАТ, ентографът Анюта Каменова – Борин, и Деница Шивачева от Регионалния експертно-консултантски и информативен център „ Читалища” – Монтана. Емоционален ще бъде и състезанието за Мис и Мистър Фестивал, който ще дефинира най-личните и най-пременените измежду най-малките и най-възрастните фолклорни дарования. И въпреки че отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малко на брой, всички ще получат грамоти и почетния знак на фестивала. „ Състезателният темперамент на състезанието стимулира участниците да покажат най-хубавото от себе си. – разяснява Ирена Василева – секретар на читалище „ Народна култура 1908”, което провежда събитието. – Най-главното обаче е да съхраняваме и разпространяваме българските песни, танци, обичаи и традиции, да даваме сцена и на близки нации, да се радваме и на техния фолклор, да сътворяваме нови другарства.”
Организаторите са признателни за поддръжката на Община Монтана, доц.Борислав Великов, кметът на селото Пламен Лилчов, компаниите „ Монбат”, „ Жар Компютърс”, „ Дафни ЕООД”, „ Колибри”, „ Марием”, „ Ячкин” ЕООД, както и на Димитрана Гергова, Камелия Борисова.
Още две села от община Монтана ще бъдат домакини на фолклорни събори през август. Фолклорен събор „ Пъстрина пее” ще събере групи от гр. Бойчиновци и селата Славотин, Гаганица, Долно Белотинци, Ружинци на откритата сцена в с. Стубел на 2 август в 18 ч. Ден по-късно Фолклорен празник „ Пъстрина 2019” ще има в с. Долно Белотинци. Очакват се артистични посетители от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово, Стубел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР